buitenland

Krijgt Obama zijn coalitie tegen Kim Jong-un rond?

01 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in Washington zijn Chinese collega Xi Jinping ontmoet om gezamenlijk een strijdplan te ontwikkelen tegen de nucleaire ambities van Noord-Korea.

Dat meldt de BBC. China, als grootste handelspartner van Noord-Korea, speelt een belangrijke rol in de strijd tegen nucleaire wapens in het totalitair geleide buurland. Obama zat eerder deze week in Washington om de tafel met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en de Japanse premier Shinzo Abe om de nucleaire plannen van Kim Jong-un, de onberekenbare alleenheerser van Noord-Korea, te bespreken.

Spanning

De Noord-Koreaanse hang naar kernwapens staat volgens Obama hoog op de agenda in zowel China als de Verenigde Staten. ‘President Xi en ik zijn allebei erg toegewijd tot het verwijderen van kernwapens op het Koreaanse schiereiland.’

Lees ook: Speciale Editie Ons Korea

Het gesprek tussen de wereldleiders resulteerde nog niet in concrete maatregelen – ondanks Obama’s optimisme stelde Xi zich nog behoedzaam op. Zo liet hij vrijdag in een artikel voor het Chinese persbureau Xinhua blijken ervoor te willen zorgen dat de spanningen tussen de wereldmachten en Noord-Korea niet te hoog oplopen. Een van de redenen dat Xi zo voorzichtig blijft, is dat zijn land veel economisch belang heeft bij een goede relatie met Pyongyang. Ook zei Xi dat hij zijn twijfels had bij het Amerikaanse plan om een anti-raketsysteem te plaatsen in Zuid-Korea om Kim Jong-un daar al tot stoppen te brengen.

Belang

De toegenomen dreiging vanuit Noord-Korea komt uitgerekend op het moment dat topdiplomaten zich in Washington verzamelen voor de nucleaire veiligheidstop.

In januari beweerde Noord-Korea met een waterstofbom te hebben geëxperimenteerd, en vrijdag kwam daar het bericht bij dat het leger een raket heeft gelanceerd vanaf de oostkust. Die raket zou in de Japanse Zee zijn gestort. Met deze experimenten negeerde de regering in Pyongyang de waarschuwing die Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten enkele uren eerder afgaven.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.