#Brussel

Wie is ‘man met hoedje’? Belgen speculeren wat af

30 maart 2016Leestijd: 3 minuten

Woensdag steken zich nieuwe speculaties over ‘de man met het hoedje’ de kop op. De Belgische politie heeft alle beelden van bewakingscamera’s in en rond de luchthaven Zaventem opgevraagd om de terrorist te kunnen identificeren.

Ze denken nu dat het gaat om ‘niemand minder dan Mohamed Abrini’, de vermeende beste vriend van terreurverdachte Salah Abdeslam, schrijft Het Nieuwsblad. De man met het hoedje is nog altijd voortvluchtig.

Camerabeelden

Deze conclusie werd getrokken uit ‘verbetering van de beelden’ van de bewakingscamera’s. De politie plaatst hem bovenaan de lijst van verdachten door de ‘sterke fysieke gelijkenis, zijn vastberadenheid om uit handen te blijven van de politie en het rechtstreekse verband tussen hem de hoofddaders van de aanslagen in Parijs’.

De man met het hoedje is op beelden te zien naast Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui, die zichzelf beiden opbliezen. De man met het hoedje liet zijn explosieven achter, en ontvluchtte het vliegveld.

Lees ook El Bakraoui stal identiteit van oud-FC Twente-speler Ibrahim Maaroufi2008-08-06 00:00:00 ENSCHEDE - Ibrahim Maaroufi, speler van FC Twente, eredivisie, seizoen 2008 - 2009. ANP PHOTO ORANGEPICTURES BART BEL

Namen

In de nasleep van Brussel, hebben al vier verschillende namen de revue gepasseerd. Hebben de Belgische autoriteiten nu wel de goede te pakken?

In eerste instantie werd er gewezen naar Najim Laachraoui. Vast stond dat hij contact had met Salah Abdeslam: zijn vingerafdrukken werden aangetroffen in een safehouse in Auvelais en Schaarbeek, waar ook de sporen van Abdeslam werden gevonden. De vermoedens dat Laachraoui de man met het hoedje zou zijn, werden later ingetrokken toen bij identificatie bleek dat hij de tweede terrorist was die zichzelf opblies op Zaventem.

Een aantal dagen later, richtte de Belgische politie haar pijlen op Fayçal Cheffou, een activist uit Brussel. Hij werd donderdag opgepakt, maar maandag weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Cheffou was geen onbekende bij de politie. Hij presenteerde zich als journalist, maar verkondigde intussen extremistische boodschappen aan migranten. Sindsdien had hij het herhaaldelijk aan de stok met de autoriteiten.

Dinsdag kwam de politie met een nieuwe hoofdverdachte: de Syriër Naïm al-Hamed, die in eerste instantie werd gezien als medeplichtige van Laachraoui. Zondag zou zijn DNA zijn gevonden in het appartement in Schaarbeek waar de terroristen hun bommen voor de aanslagen in Brussel vervaardigden. Vanuit daar namen de drie mannen El Bakraoui, Laachraoui en de man met het hoedje een taxi naar Zaventem, waar ze toesloegen.

De terroristen die vorige week aanslagen pleegden in Brussel, hadden ook plannen voor een aanslag op de Belgische premier Charles Michel. Lees meer >

En nu dus Abrini. In eerste instantie werd gemeld dat hij vrijdag was neergeschoten bij een politieactie in Schaarbeek, maar dat bericht werd later ingetrokken.

Hij was de chauffeur van Abdeslam toen hij in Parijs de laatste voorbereidingen trof voor de aanlagen op 13 november vorig jaar. Hij wordt beschouwd als boezemvriend van Abdeslam. Twee dagen voor de aanslagen in Parijs, werd Abrini samen met Abdeslam gefilmd op een parkeerplaats van een tankstation in Ressons, op weg naar de Franse hoofdstad.

Ze zouden samen de laatste voorbereidingen hebben getroffen voor de reeks aanslagen in Parijs, die aan 130 mensen het leven kostte. Abdeslam besloot zichzelf niet op te blazen, en keerde terug naar het Brusselse Molenbeek. Ook Abrini verbleef in datzelfde appartement, maar is nu nog altijd spoorloos.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.