#Brussel

Waarom blijft het stil over ‘klopjacht’ op terroristen?

22 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Nadat dinsdagmorgen de bommen afgingen op de Brusselse luchthaven Zaventem en in de metro, is het angstvallig stil over de klopjacht op de daders.  Over het verloop van de politieacties bestaat veel onduidelijkheid.

Want er zijn wel degelijk berichten over huiszoekingen. De politie zoekt actief naar mogelijke betrokkenen bij de aanslagen in Brussel, onder meer met patrouilles op straat, meldde de nieuwssite van de Franstalige omroep RTBF eerder vandaag. Bronnen bij justitie hebben de zender tevens gezegd dat er in de Brusselse gemeente Schaarbeek huiszoekingen aan de gang zijn.

Schaarbeek is een Brusselse deelgemeente, met net als het beruchte Molenbeek ‘een diverse bevolking’. In het westen en noorden van Schaarbeek wonen overwegend allochtonen.

Angst

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten zouden koortsachtig op zijn zoek naar terreurverdachten. Maar wat er precies gebeurt, weet eigenlijk niemand. Het federaal parket heeft (buitenlandse) media gevraagd om geen informatie te verspreiden over het onderzoek naar de terreur van vanochtend.

Volg de laatste ontwikkelingen over de terreur en de nasleep in onze liveblog

Justitie wil zo voorkomen dat door dit soort berichten het onderzoek naar terroristen en hun handlangers wordt verstoord. Er is angst dat potentiële acties breed worden uitgemeten in de pers, zoals gebeurde na de aanslagen in Parijs in november vorig jaar.

Kattenplaatjes

De Waalse krant Le Soir tweette al dat het zich hieraan zal houden, en niets over het lopende onderzoek openbaart.  Vandaar dat er veel onduidelijkheid bestaat over hoe de klopjacht verloopt. Eind november – toen Brussel nagenoeg op slot ging vanwege een acute terreurdreiging –  vroeg de politie inwoners van de stad om toch vooral geen informatie en foto’s te delen van bijvoorbeeld antiterreuracties.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Terroristen zouden met dit soort informatie precies weten wat ze konden verwachten. Onder de hashtag #Brusselslockdown plaatsten Brusselaars kattenplaatjes.

Foto daders

dreidaders
Zijn dit de terroristen die aanslag Zaventem op hun geweten hebben? bron:AFP

Intussen is er een foto verspreid van de mogelijke daders van de aanslagen op Zaventem. Dat was niet helemaal de bedoeling: de politie deelde de foto per ongeluk op sociale media, terwijl hij eigenlijk voor intern gebruik was bedoeld. De twee mannen links van de foto zouden zichzelf hebben opgeblazen.

De man rechts (met lichte jas) is voortvluchtig. Mogelijk gaat het om Najim Laachraoui. Deze 24-jarige Syriëganger stond in contact met Salah Abdeslam – de vorige week gearresteerd, bij ‘Parijs’ betrokken terrorist. Bij inlichtingendiensten staat Laachraoui bekend als ‘de bommenmaker‘.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.