buitenland

Vliegtuigkaping Cyprus ten einde, verwarde kaper opgepakt

29 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Na een urenlange gijzeling is de kaper van een vliegtuig van Egypt Air opgepakt op de luchthaven van de Cypriotische stad Larnaca. De kaper zei dat hij een bomgordel droeg en dreigde zichzelf op te blazen. Zijn doel: politiek asiel in Cyprus krijgen om bij zijn ex-vrouw te kunnen zijn.

De Airbus 320 van Egypt Air – met daarin zeker 55 passagiers – was dinsdagochtend onderweg voor een binnenlandse vlucht van Alexandrië naar Caïro. Tijdens de vlucht werd het vliegtuig gekaapt door de Egyptenaar Seif El Din Mustafa. Hij zei dat hij een bomgordel droeg.

Vliegveld afgesloten
De piloot vloog naar het Cypriotische Larnaca, waar hij aan de luchtverkeersleiding doorgaf dat het vliegtuig was gekaapt. Het vliegveld werd daarna afgesloten en het toestel kon landen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Na onderhandelingen tussen de autoriteiten en de kaper werden bijna alle passagiers vrijgelaten. Onder de gijzelaars waren zes Nederlanders. Vijf waren snel vrij, een Nederlander kon pas rond twaalf uur het toestel verlaten. De laatste inzittenden klommen even na half twee uit het vliegtuig, toen ook de gijzelnemer werd opgepakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Idioot’
Er werd in eerste instantie gevreesd voor een nieuwe terreurdaad, maar de kaper bleek te handelen uit persoonlijke motieven. Mustafa zei politiek asiel te willen in Europa om bij zijn ex-vrouw in Cyprus te kunnen wonen, zei de president van het eiland Nikos Anastasiades. Mustafa zou kampen met serieuze psychologische problemen. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De man bleek geen echte explosieven bij zich te hebben. ‘Dit is geen terrorist, dit is een idioot. Terroristen zijn gestoord, maar niet gek. Deze man wel,’ zei een bron van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de Britse krant The Guardian over de kaping.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.