buitenland

Turkije: ‘Wij schenden internationaal recht niet’

11 maart 2016Leestijd: 1 minuut

De deal die de Europese Unie (EU) deze week met Turkije sloot, moet conform het internationaal recht zijn. Schendingen ervan worden niet getolereerd.

Dat benadrukken functionarissen binnen Turkse regering vrijdag, meldt persbureau AFP.

Ruilen

Met de nieuwe deal komt er een ruilsysteem van migranten: voor elke erkende vluchteling die de EU opneemt, neemt Turkije een migrant die op irreguliere wijze de oversteek naar Europa heeft gemaakt terug. De EU en Turkije sloten afgelopen week een principeakkoord.

 

De verklaring van Turkije komt nadat zowel de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en verschillende mensenrechtenorganisaties kritiek hadden op de deal, omdat het nog getoetst zou moeten worden of migranten daadwerkelijk naar Turkije teruggestuurd kunnen worden. Europese lidstaten zijn vrijdag begonnen met het opnemen van migranten uit Griekenland, waar duizenden migranten vastzitten bij de grens nadat Macedonië deze besloot af te sluiten.

Spaak

Volgens UNHCR is het ruilen van migranten dus in strijd met het internationaal recht. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker is echter al nagegaan of de uitruil rechtsgeldig is. ‘Het is uitgesloten dat wij iets doen wat in strijd is met het internationaal recht,’ zo luidt de verklaring van een anonieme Turkse regeringsfunctionaris.

Dit zou de praktijk van het uitruilen van migranten bemoeilijken. Hiermee lijkt de migratiedeal al spaak te lopen, voordat hij goed en wel bezegeld is. Volgende week komen EU-regeringsleiders opnieuw samen met Turkije om een uiteindelijk akkoord te tekenen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.