#American Dreamers

Republikeinse kandidaten willen elkaar niet eens meer steunen

30 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Geen van de drie overgebleven Republikeinse presidentskandidaten wil nog beloven om elkaar te steunen als ze zelf de nominatie niet krijgen. De eenheid binnen de partij is door de voortdurende populariteit van Trump ver te zoeken.

In september 2015 hadden de Republikeinse kandidaten er nog weinig moeite mee om te beloven zich achter de uiteindelijke partijkandidaat te scharen. Zelfs Donald Trump ondertekende de pledge. Hoe anders is de situatie zes maanden later, nu voor Trump de nominatie binnen handbereik is.

‘Ik beloof helemaal niets’
‘We hadden die vraag nooit moeten beantwoorden,’ zei de gematigde gouverneur John Kasich over de pledge tijdens een debat dinsdagnacht. Senator Ted Cruz – die de afgelopen dagen fel bekvechtte met Trump –  wil niet eens denken aan de mogelijkheid dat Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt. ‘Ik kan niet iemand steunen die mijn vrouw en familie aanvalt.’

Derk Jan Eppink: Trumps ergste vijand is Trump zelf

De zakenman zelf zit in de machtigste positie. ‘De partij behandelt me niet op eerlijke wijze. Ik beloof helemaal niets meer, ik zie wel wie de kandidaat wordt,’ zei Trump tijdens het debat. Eerder had Trump beloofd zich niet als onafhankelijke kandidaat verkiesbaar te stellen, maar de deur daarvoor staat nu weer op een kier. Zo’n campagne zou de kansen voor de Republikeinen serieus verslechteren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wanhopig
De vastgoedmagnaat heeft momenteel veruit de meeste gedelegeerden, maar het is de vraag of hij een meerderheid van 1.237 gaat behalen. Lukt dat niet, dan stevenen de Republikeinen af op een geruchtmakende conventie.

Inzetje GOP - 30 maartHet heeft geleid tot wanhopige pogingen van een deel van de partijtop om Trump op het allerlaatste moment te stoppen. Onder meer Mitt Romney werd ingezet om campagne te voeren voor alle kandidaten, behalve voor Trump natuurlijk.

Tegelijkertijd wist de zakenman de steun te vergaren van de voormalige presidentskandidaten Chris Christie en Ben Carson en lijkt de partij te splijten in twee kampen: voor of tegen ‘president Trump’?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.