#Brussel

Polen: migrantenstop na aanslagen Brussel

23 maart 2016Leestijd: 2 minuten

We houden er even mee op, zegt de Poolse premier Beata Szydlo. Voorlopig worden er geen migranten meer toegelaten tot Polen. Dat heeft allemaal te maken met de terreuraanslagen in Brussel, waarbij meer dan dertig mensen om het leven kwamen.

’28 EU-landen kwamen overeen om de migratiekwestie door herverdeling op te lossen. Maar ik zeg het nog maar eens heel duidelijk. Ik zie geen mogelijkheid voor de komst van migranten naar Polen op dit moment,’ aldus de premier tegenover tv-station Superstacja.

‘Misschien wordt het gewoon eens tijd dat we met de vuist op tafel slaan en zeggen: “het is afgelopen met het terrorisme”. Onze kinderen en landen zijn in gevaar, en we beginnen allemaal bang te worden. Europa mag niet bang zijn. We moeten zeggen dat het genoeg is zo,’ zei ze verder.

Verdeelsleutel

Polen behoort samen met andere Oost-Europese landen als Hongarije, Tsjechië en Slowakije tot de zogenoemde Visegrad-landen. Deze EU-lidstaten verzetten zich in alle hevigheid tegen deze door Brusselse opgelegde verdeelsleutel van migranten.

Kaarsjes, bloemetjes en knuffelbeertjes zijn geen antwoord op het islamitische terrorisme. De jihadisten worden niet geraakt door het verdriet van het Westen. De jihadisten kunnen we niet ter verantwoording roepen, onze politici wel voor hun nalatigheid. Lees de blog van Afshin Ellian > 

Het is de bedoeling dat duizenden mensen vanuit Griekenland en Italië evenredig over de Unie worden verdeeld. De afspraken met Polen werden gemaakt nog voordat het land een andere regering kreeg.

Gevaar

De liberale voorganger van de huidige nationaal-conservatieve Szydlo stemde in met de komst van meer dan zesduizend migranten. ‘Wij respecteren die toezegging, maar wij hebben ook het recht om de discussie aan te gaan over eerder genomen besluiten als dat geen goede besluiten zijn.’

Szydlo en haar PiS-partij (van oud-premier Jaroslaw Kaczynski) waarschuwden al tijdens de verkiezingscampagne voor het gevaar van islamitische migranten en vluchtelingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.