#Brussel

Jambon: ‘Fout ligt bij slechts één persoon’

25 maart 2016Leestijd: 2 minuten

‘Niet onze diensten, maar één individu heeft gefaald. De liaison officier in Turkije.’

Dat zegt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tijdens een persconferentie over de uitzetting van terrorist Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf donderdag tijdens de aanslagen in Brussel opblies op vliegveld Zaventem.

Fout

De ministers Jan Jambon, Koen Geens en Didier Reynders proberen te achterhalen waar het precies mis is gegaan in de zaak El Bakraoui. Volgens Jambon ligt de fout dus bij de verbindingsofficier in Turkije. Het gaat volgens Jambon om slechts ‘één persoon in het gehele politieapparaat,’ en niet de diensten als geheel.

Waar ging het fout? De verbindingsofficier zou op 26 juni 2015 op de hoogte zijn gesteld van de aanhouding van El Bakraoui in het Turkse Gaziantep, vlakbij de Syrische grens. Drie dagen later meldde hij de aanhouding aan de tak van de Belgische politie die zich bezighoudt met zware criminaliteit.

Lees ook De vele fouten in terreuronderzoek België 2016-03-24 00:00:00 Belgian Vice-Prime Minister and Interior Minister Jan Jambon (L) and Belgian Minister of Justice Koen Geens (L) observe a minute of silence during an 'Extraordinary meeting of ministers for Justice and Security and representatives of the EU institutions' at the European Council headquarters in Brussels, on March 24, 2016, two days after a triple bomb attack, claimed by the Islamic State group, hit Brussels' airport and the Maelbeek - Maalbeek metro station, killing 31 people and wounding 270 others. Belgian authorities are seeking a second suspect over the attack on a metro train in Brussels in which one suicide bomber has already been confirmed dead, police sources told AFP on March 24. / AFP PHOTO / Belga / ERIC LALMAND / Belgium OUT

Crimineel

Op 14 juli sturen de Turken een nota naar de Belgische ambassade, vermoedelijk dezelfde die daar Nederland werd gestuurd, dat El Bakraoui die dag nog met het vliegtuig richting Nederland vertrekt.

Die fax wordt doorgegeven aan de verbindingsofficier. De dag daarna verneemt de verbindingsofficier dat El Bakraoui werd opgepakt vanwege een mogelijke band met terreur, maar dat hij een schriftelijke vraag naar Turkije moet sturen voor meer details.

Op dezelfde dag, 15 juli, licht hij de Nederlandse officier in Turkije in. Een paar dagen later, op 20 juli, vraagt de Belgische verbindingsofficier Turkije om meer informatie. In de dagen daarna worden vier vergaderingen gehouden met de verbindingsofficier en de Turkse autoriteiten, maar daar komt geen nieuwe informatie uit, aldus Jambon.

Meer

Volgens Jambon had de verbindingsofficier meer moeten doen, gezien het zware criminele verleden van El Bakraoui en het feit dat hij juist bij de Syrische grens werd opgepakt.

De ministers Jambon en zijn collega van Justitie Koen Geens boden donderdag al hun ontslag aan. Hun ontslagen werden geweigerd door de Belgische premier Charles Michel. Geens erkende donderdag dat er grove fouten werden gemaakt door de Belgische veiligheidsdiensten in aanloop naar de aanslagen in Brussel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.