‘Regime Assad doet mee aan VN-vredesgesprekken’

11 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Een Syrische man loopt voor een portret van Assad langs - Foto: AFP

Afgevaardigden van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zullen volgende week maandag aanwezig zijn bij het vredesoverleg in Genève, zo meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De gesprekken worden geleid door Staffan de Mistura, Syrië-gezant van van de Verenigde Naties.  De Mistura zei in een interview met het Russische persbureau RIA-Novosti dat de gesprekken vooruitgang moeten opleveren over onderwerpen als de vorming van een regering, nieuwe verkiezingen en een nieuwe grondwet.

De VN heeft laten weten dat er binnen achttien maanden nieuwe presidentsverkiezingen in Syrië onder leiding van de VN worden gehouden. Binnen dat tijdsbestek moet ook de nieuwe grondwet zijn gevormd. Maandag starten de gesprekken over de Syrische toekomst.

Daaraan zal ook de oppositie die tegen het regime van Assad strijdt, deelnemen. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken is van mening dat ook de etnische Koerden moeten worden uitgenodigd. Hun afwezigheid zou een ‘blijk van zwakte’ van de internationale gemeenschap zijn, vindt Lavrov.

Turkije

Turkije zal het ongetwijfeld oneens zijn met dat standpunt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is van mening dat alle Koerdische milities terroristen zijn. Erdogan maakt daarbij geen onderscheid tussen de Syrische en Turkse Koerden.

In februari bood Turkije al weerstand tegen de aanwezigheid van de Koerden bij de vredesgesprekken in Syrië: de Turken zouden de gesprekken boycotten als de Koerden werden uitgenodigd. Toen kregen zij hun zin: de VN stuurde geen uitnodiging naar de PYD, het strijdersverbond van de Koerden.

De Mistura vond toen dat de PYD ‘de meeste problemen veroorzaakte’ in Syrië. Sindsdien is er het nodige veranderd in het verscheurde land. Op zaterdag 20 februari ging een staakt-het-vuren van start.

Lees ook
Wie stopt de kleine wereldoorlog die woedt in Syrië?

Nadat de wapenstilstand inging, namen de vijandelijkheden direct af. Voor het eerst in jaren waren er geen bombardementen in het land te horen. Het bestand is nog steeds van kracht.

De Syrische oppositie zei na een paar weken dat de troepen van Assad zich niet aan de afspraken zouden houden. Andersom beschuldigde de Syrische president de rebellengroepen van een schending van het staakt-het vuren.