Premium Lock Steeds betere controle op ‘ongebruikelijke transacties’

18 december 2018Leestijd: 3 minuten
Wopke Hoekstra, minister van Financien - ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (VVD) ontkent dat het kinderlijk eenvoudig is om zwart geld uit te geven in Nederland. Bepaalde sectoren staan al langere tijd onder toezicht, en het aantal ‘meldgroepen’ neemt steeds verder toe.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer heeft vragen gesteld over het feit dat sommige keukenzaken zonder lastige vragen grote contante betalingen accepteren. Het is dan wel heel gemakkelijk om zwart geld uit te geven zonder enig toezicht.

In een recente uitzending van “Undercover in Nederland” bleek meer dan de helft van de onderzochte handelaars mogelijk zwart geld te willen accepteren.

Volgens Hoekstra was het toezicht op contante betalingen vanaf 10.000 euro, zogenoemde ongebruikelijke transacties, de afgelopen jaren vooral gericht op de kopers van goederen. Verkopers van bepaalde dure ‘risicogoederen’ staan al langere tijd onder toezicht. Maar andere beroeps- of bedrijfsmatige verkopers vallen pas sinds 25 juli onder het toezicht.

Wetgeving ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering

Het toezicht op ‘ongebruikelijke transacties’ met mogelijk zwart geld vloeit voort uit zowel Nederlandse als Europese wetgeving. De uitbreiding van het toezicht per 25 juli is een direct gevolg van de aanpassing van de Nederlandse wetgeving aan de “Vierde anti-witwasrichtlijn”.

Een aantal exclusieve goederen wordt vaak gekocht met zwart geld, al dan niet uit criminele activiteiten. Het gaat om schepen, voertuigen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden en juwelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw