Premium Lock Belastingtelefoon blijft maar aanmodderen

01 november 2018Leestijd: 3 minuten
Beschadigde_telefoon

Uit recente cijfers blijkt dat de bereikbaarheid van de Belastingtelefoon in september dramatisch laag was, er werd die maand een nieuw dieptepunt bereikt. Maar liefst 19 procent van de bellers kon zijn vraag pas na meer dan vijf dagen aan een medewerker voorleggen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Tweede Kamer wil van staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) weten waarom het de Belastingdienst maar niet schijnt te lukken om de bereikbaarheid te verbeteren. Er zouden immers nieuwe medewerkers worden aangenomen, en de kwaliteit van de antwoorden zou verbeteren.

Het gaat bij die 19 procent overigens om ‘unieke bellers’. Dit betekent dat iemand die meerdere keren belt, als één beller telt. Bovendien betreft het bellers die het keuzemenu van de Belastingtelefoon hebben doorlopen, en dus niet tussentijds hebben opgehangen.

Problemen in september veroorzaakt door uitbetaling toeslagen

Staatssecretaris Snel wijt de lage bereikbaarheid in september aan vragen over de toeslagen naar aanleiding van brieven van de Belastingdienst. De vragen hadden vooral betrekking op de datum waarop gerechtigden hun toeslag konden verwachten.

Uit de Kamerbrief van Snel blijkt dat de fiscus wel rekening hield met meer telefoontjes, maar het aantal opnieuw flink had onderschat. Ook duurden de gesprekken langer omdat het vaker nodig was om de specifieke situatie van de beller te bespreken. De situatie verergerde door de beperkte capaciteit bij de Belastingtelefoon, en de bereikbaarheid daalde dramatisch.

De Belastingdienst zal voortaan bij het versturen van grote aantallen brieven beter rekening houden met de capaciteit bij de Belastingtelefoon.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.