financiële problemen Premium Corner

Hypotheeksituatie na scheiding is eigen verantwoordelijkheid

31 oktober 2018

Partners gaan bij het afsluiten van een hypotheek meestal akkoord met ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’ voor de hypotheekschuld. De kredietverstrekker kan dan elk van de partners aanspreken voor de volledige schuld. Een latere scheiding kan grote financiële problemen veroorzaken omdat de hoofdelijke aansprakelijkheid gewoon blijft bestaan.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Een kredietverstrekker kan financiële problemen voorkomen door één van de ex-partners op verzoek te ontslaan van deze aansprakelijkheid.

De Kamer vraagt wanneer een hypotheekaanbieder verplicht is om de hoofdelijke aansprakelijkheid van de ex-partner in te trekken. Het is met name de vraag of hij een dergelijk verzoek wel kan weigeren omdat kredietverstrekkers een zorgplicht hebben ten opzichte van hun klanten.

Zorgplicht staat vaak juist in de weg aan toekenning van het verzoek

Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) kan een kredietverstrekker niet zomaar overgaan tot het intrekken van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Hij moet namelijk vaststellen of de andere ex-partner, die in de eigen huis blijft wonen, wel in staat is om de volledige hypotheeklasten te betalen. Als deze ex-partner de hypotheeklasten niet kan dragen, dan zou de kredietverstrekker door een intrekking in strijd handelen met zijn zorgplicht.

Hoekstra ziet het voorkomen van financiële problemen toch vooral als een eigen verantwoordelijkheid van de scheidende partners en hun adviseurs. Zij moeten in de definitieve scheidingsovereenkomst ook rekening houden met de financiële lasten voor de eigen woning, en wie die gaat dragen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.