studieschuld Premium Corner

Hypotheek ex-student baseert niet op de echte studieschuld

01 oktober 2018

Het is voor oud-studenten lastig om een eigen huis te kopen omdat hun studieschuld meetelt voor de maximale hypotheeklening. Een kredietverstrekker houdt voor de hoogte van de maximale lening rekening met fictieve aflossingen op de oorspronkelijke studieschuld.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer wil onder meer weten waarom de kredietverstrekkers niet kunnen uitgaan van de werkelijke maandlasten voor het aflossen van de actuele studieschuld.

Volgens minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) zullen studenten die onder het leenstelsel vallen na hun afstuderen een hogere hypotheeklening kunnen krijgen.

Meestal maakt het niet uit hoeveel er al is afgelost op de studieschuld

Er geldt voor een studieschuld een annuïtair aflossingsschema waardoor een ex-student elke maand hetzelfde bedrag moet terugbetalen. Hierdoor maakt het meestal niet uit hoe hoog de huidige studieschuld is. Een kredietverstrekker hoeft dus geen verschil te maken tussen een oud-student die al jaren aflost op zijn schuld, of iemand die net begint met aflossen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.