aflossingsvrije hypotheek Premium Corner

Restschuld van 1,5 ton voor ruim half miljoen huishoudens

15 oktober 2018

Uit een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) blijkt dat ruim een half miljoen huishoudens in grote problemen kunnen komen door hun aflossingsvrije hypotheek. Zij blijven waarschijnlijk met een restschuld van meer dan 150.000 euro zitten.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) erkent dat het grote aantal aflossingsvrije hypotheken een risico is. Hij heeft echter vertrouwen in de maatregelen van banken en tussenpersonen om de toekomstige risico’s te beperken.

Volgens DNB daalde de totale aflossingsvrije schuld in Nederland de laatste jaren met gemiddeld 2 procent per jaar. Een deel van deze daling is te wijten aan een toename van het vrijwillig aflossen op de hypotheeklening. De vrijstelling voor een schenking eigen woning speelde hierbij een belangrijke rol, maar dit effect zal langzaam afnemen.

De aflossingsvrije hypotheek verdwijnt niet snel

Sinds 2013 komen nieuwe hypotheekleningen alleen nog maar in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als zij binnen 30 jaar annuïtair worden afgelost. Uit het DNB-onderzoek blijkt dat de totale hypotheekschuld nu voor een minder groot deel uit aflossingsvrije hypotheken en beleggingshypotheken bestaat. In 2013 was het aandeel van deze hypotheken maar liefst 67 procent, in het eerste kwartaal van 2017 was het aandeel nog 55 procent.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.