huurinkomsten Premium Corner

Geen kamerverhuurvrijstelling voor verhuur via Airbnb

05 september 2018

De verhuur van een eigen woning via Airbnb, en andere platforms, moet gewoon worden opgegeven voor de inkomstenbelasting. Er kan geen beroep worden gedaan op de vrijstelling voor kamerverhuur. Die vrijstelling is namelijk niet van toepassing bij tijdelijke verhuur.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) benadrukt dat ook de verhuur van een deel van de eigen woning belast is. Hij is het niet eens met de conclusie van Rechtbank Noord-Holland dat alleen de volledige verhuur kan worden belast. Er loopt inmiddels een hoger beroep tegen deze uitspraak.

De eigenaar moet de huurinkomsten minus de bijbehorende kosten als ‘Inkomsten uit tijdelijke verhuur van uw eigen woning’ opnemen in zijn aangifte inkomstenbelasting. Een tijdelijke verhuur van de eigen woning heeft geen gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek en de verschuldigdheid van het eigenwoningforfait.

Berekening van de op te geven inkomsten bij tijdelijke verhuur

Er kan volgens de wettelijke regeling rekening worden gehouden met de kosten van de verhuur. De kosten die direct verband houden met de verhuur, bijvoorbeeld elektriciteits- en verwarmingskosten, komen in aftrek op de huurinkomsten. Het aan te geven bedrag is 70 procent van dit saldo.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.