Premium Lock Verdere aanpassingen van de regels voor goede doelen

15 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
Een vrijwilligster gaat langs de deuren met een collectebus. ANP

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) gaf eerder al aan dat de regels voor goede doelen op de schop moeten. Hij gaat nu, op aandringen van de Kamer, aanvullende aanpassingen voor de zogenoemde ANBI-status onderzoeken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Een gift is alleen aftrekbaar als die wordt gedaan aan een door de fiscus erkend goed doel, een ANBI (algemeen nut beogende instelling). Als een organisatie de ANBI-status krijgt, dan hoeft hij geen belasting te betalen over ontvangen schenkingen en erfenissen.

De Kamer vindt dat de regels voor ANBI’s te ruim zijn, waardoor er ongewenste situaties ontstaan. Staatssecretaris Snel gaat drie aanpassingen van de regeling onderzoeken en komt eind dit jaar met verbeteringsvoorstellen.

Handelen in strijd met de grondrechten

Een erkend goed doel zou zich moeten houden aan de Grondwet, de mensenrechten (EVRM) en de bepalingen van internationaal recht. Op dit moment is een goed doel hiertoe echter niet verplicht. Het negeren van deze grondrechten heeft geen gevolgen voor de erkenning als een goed doel, en de bijbehorende fiscale voordelen. Recent kon een goed doel daarom ongestraft oproepen tot het doden van mensen die overspel plegen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw