Premium Lock Snel ontkent dat grensarbeid wordt ontmoedigd

02 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
XTRA productie Hedwigepolder

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) kan niet bevestigen dat een grenswerker steeds meer problemen ondervindt door de verschillende belastingregels. Er spelen bij het verrichten van grensarbeid ook nog veel andere zaken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer wil weten hoe vaak grenswerkers in de problemen komen door een verschillende uitleg van de belastingregels door buurlanden.

Volgens de staatssecretaris moeten werknemers en ondernemers die grensoverschrijdende activiteiten ontplooien inderdaad rekening houden met verschillen in wetgeving. Het is echter niet zo dat alleen de belastingregels problemen veroorzaken. Er zijn ook geen signalen dat het aantal problemen groeit, hiervoor zijn op dit moment geen bewijzen.

Nederland zet in op uitgebreide informatie voor een grenswerker

Een grenswerker krijgt niet alleen te maken met verschillende belastingregels, hij moet ook goed op de hoogte zijn van andere plaatselijke regels. In de praktijk zijn verschillen in bijvoorbeeld arbeidsrecht, sociale zekerheid en zorgverzekeringen eveneens een belemmering bij het verrichten van grensarbeid.

Nederland beseft het belang van een goede informatievoorziening en ontplooit daarom samen met België en Duitsland verscheidene initiatieven.

Een (toekomstige) grenswerker kan met zijn vragen bij zogenoemde grensinfopunten terecht. Specifieke belastingvragen kunnen per telefoon worden voorgelegd aan het team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (Team GWO) van de Belastingdienst. Dit team geeft ook voorlichtingssessies waarvoor grenswerkers en -ondernemers actief worden benaderd.

Het Team GWO beantwoordt in principe alle telefonische vragen over grensoverschrijdend werken en ondernemen. Maar in de praktijk houdt het Team zich vooral bezig met de situatie Nederland/België/Duitsland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw