btw-nummer Premium Corner

Nog geen actie op rapport van privacywaakhond

21 augustus 2018

Ondernemers krijgen van de fiscus al jaren een btw-nummer waarin hun burgerservicenummer (BSN) duidelijk herkenbaar is. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dit op zeer korte termijn veranderen, maar Financiën acht de voorgestelde datum van 1 januari 2019 niet haalbaar.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Autoriteit is zeer kritisch over het gebruik van het BSN als een deel van het btw-nummer.

Er is nergens in de wet vastgelegd dat het BSN deel moet uitmaken van het btw-nummer. De vermelding van het BSN is ook helemaal niet nodig. Een btw-nummer dient alleen om de ondernemer voor de omzetbelasting te registreren, en kan dus elk willekeurig nummer zijn.

Bovendien is het burgerservicenummer een persoonlijk nummer dat bedoeld is voor de veilige communicatie tussen een burger en de overheid. Een zakelijk gebruik is hiermee strijdig omdat het BSN van de ondernemer dan voor iedereen zichtbaar is.

Plannen voor een nieuw btw-nummer werden in 2014 nog afgewezen

De Belastingdienst gebruikt het burgerservicenummer om een belastingplichtige te identificeren voor de belastingen en de sociale verzekeringen. Het nummer is onder meer ingevoerd met het oog op de automatisering van aangiften. Door het BSN is het mogelijk om altijd de juiste fiscale gegevens te verbinden aan een belastingplichtige.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.