Premium Lock Nederland hielp mijnbedrijf niet bij belastingontwijking

16 augustus 2018Leestijd: 3 minuten
'EPA'

Verschillende internationale mijnbouwbedrijven zijn waarschijnlijk alleen in Nederland gevestigd om gebruik te kunnen maken van de vele belastingverdragen met andere landen. Een recent Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) tot vrijgave van documenten over belastingontwijking door ‘Nederlandse’ mijnbouwbedrijven levert echter niet veel op.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het grootste deel van de vrijgegeven documenten is geredigeerd. Een aan staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) gerichte interne notitie geeft echter wel wat meer duidelijkheid over de omvangrijke belastingontwijking in Mongolië.

Deze belastingontwijking is begin dit jaar breed uitgemeten in de media, maar Nederland was hier slechts zijdelings bij betrokken.

Lagere belaste winst door dure leningen

Het Rio Tinto-concern exploiteert in de Gobiwoestijn van Mongolië een enorme goud- en kopermijn, de Oyu Tolgoi-mijn. Er is voor de exploitatie een Mongoolse vennootschap opgericht waarin Rio Tinto (indirect) een meerderheidsbelang heeft. Ongeveer een derde van de aandelen is van de overheid van Mongolië.

De Mongoolse vennootschap leent miljarden dollars van Nederlandse en Luxemburgse concernonderdelen van Rio Tinto, en betaalt hiervoor zeer hoge rentevergoedingen. Het uitgeleende geld is niet van de concernonderdelen, zij hebben dit kapitaal zelf weer tegen hoge rentes geleend van een Canadese dochtermaatschappij van Rio Tinto.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw