mongolië Premium Corner

Nederland hielp mijnbedrijf niet bij belastingontwijking

16 augustus 2018

Verschillende internationale mijnbouwbedrijven zijn waarschijnlijk alleen in Nederland gevestigd om gebruik te kunnen maken van de vele belastingverdragen met andere landen. Een recent Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) tot vrijgave van documenten over belastingontwijking door ‘Nederlandse’ mijnbouwbedrijven levert echter niet veel op.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het grootste deel van de vrijgegeven documenten is geredigeerd. Een aan staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) gerichte interne notitie geeft echter wel wat meer duidelijkheid over de omvangrijke belastingontwijking in Mongolië.

Deze belastingontwijking is begin dit jaar breed uitgemeten in de media, maar Nederland was hier slechts zijdelings bij betrokken.

Lagere belaste winst door dure leningen

Het Rio Tinto-concern exploiteert in de Gobiwoestijn van Mongolië een enorme goud- en kopermijn, de Oyu Tolgoi-mijn. Er is voor de exploitatie een Mongoolse vennootschap opgericht waarin Rio Tinto (indirect) een meerderheidsbelang heeft. Ongeveer een derde van de aandelen is van de overheid van Mongolië.

De Mongoolse vennootschap leent miljarden dollars van Nederlandse en Luxemburgse concernonderdelen van Rio Tinto, en betaalt hiervoor zeer hoge rentevergoedingen. Het uitgeleende geld is niet van de concernonderdelen, zij hebben dit kapitaal zelf weer tegen hoge rentes geleend van een Canadese dochtermaatschappij van Rio Tinto.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.