lezersvragen

Kan ik de verbouwing van mijn buren laten stilleggen?

30 augustus 2018

De verbouwing van de buren zorgt voor overlast en schade aan onze gevel, dakkapel en dakgoot. Inmiddels al voor ruim 50.000 euro. Hoe kunnen wij die verhalen? Kunnen wij de bouw laten stilleggen? S.W. , Rotterdam

Het antwoord wordt gegeven door mr. Kristien Aerts-de Kok, advocaat bij Aerts Leimena advocaten te Steenbergen

‘Om de schade met succes op uw buren te kunnen verhalen, zult u onder meer moeten aantonen dat de bouw van de buren de schade heeft veroorzaakt en wat de hoogte van die schade is. Zijn er foto’s van uw woning gemaakt voorafgaande aan de bouw, waaruit blijkt dat die schade er toen niet was? Zijn er andere oorzaken mogelijk?

Tijdelijk stilleggen van de bouw

Het (tijdelijk) stilleggen van de bouw kan middels een (kort geding) procedure, waarbij u dit eerdergenoemde aannemelijk zal moeten maken. Laat u de bouw ten onrechte stilleggen, dan kunt u schadeplichtig worden.

Een bepaalde vorm van overlast zult u moeten gedogen. Bouwwerkzaamheden mogen tussen 07.00 en 19.00 uur worden uitgevoerd en er zijn regels over het gemiddelde aantal decibel en trillingen per dag.

Eerst klagen bij de gemeente

Voldoen uw buren daar niet aan, dan kunt u het beste eerst aankloppen bij de gemeente en anders juridische hulp zoeken. Ook hierbij geldt dat u de overlast moet aantonen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.