Premium Lock ‘Geen schadevergoeding voor doorgeven inkomensgegevens’

28 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Belastingdienst heeft tussen 2013 en april 2016 ten onrechte inkomensgegevens doorgegeven aan verhuurders. Rechtbank Den Haag vindt dat de fiscus een schadevergoeding moet betalen aan de huurders die hierdoor een extra huurverhoging kregen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) wil niet betalen, hij is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De maximale huurverhoging die een verhuurder in de sociale sector mag opleggen is vanaf juli 2013 ook afhankelijk van het inkomen van de huurder. Een verhuurder kan aan huishoudens met een hoger inkomen een extra huurverhoging opleggen, de ‘inkomensafhankelijke huurverhoging’. Er is geregeld dat een verhuurder bij de Belastingdienst algemene inkomensgegevens kan opvragen.

Volgens de Raad van State voldeed deze wetgeving niet helemaal. Hierdoor was de Belastingdienst tot april 2016 niet verplicht om aan een verhuurder door te geven in welke inkomenscategorie zijn huurder valt. De door de Raad van State geconstateerde fout is vanaf april 2016 hersteld.

Rechtbank Den Haag concludeerde dat de Belastingdienst ten onrechte de inkomensgegevens van een huurder doorgaf. De fiscus moet daarom de extra (inkomensafhankelijke) huurverhoging vergoeden aan deze huurder.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.