oversluiten Premium Corner

Hoekstra: stimulering goedkopere hypotheek niet nodig

10 juli 2018

De Tweede Kamer vraagt minister van Financiën Wopke Hoekstra (VVD) nogmaals te kijken naar het voorstel om het stapsgewijs oversluiten van een hypotheek mogelijk te maken. Hoekstra ziet echter nog steeds geen reden om wettelijke maatregelen te nemen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het Platform Hypotheken, een overlegorgaan van onder meer kredietverstrekkers, het Nibud en de Vereniging Eigen Huis, gaf al eerder aan niets te zien in het plan.

De Kamer heeft aanvullende vragen gesteld aan de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Beide ministeries zijn eveneens vertegenwoordigd in het Platform Hypotheken. Hoekstra beantwoordt de vragen mede namens zijn collega van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66).

Tweede hypotheeklening lastig bij ‘verhoogde inschrijving’

In de notariële hypotheekakte is het bedrag van de hypotheek vermeld. Een consument kan in die akte echter ook een hoger hypotheekbedrag laten opnemen, de zogenoemde ‘verhoogde inschrijving’. Zo houdt hij vast rekening met een eventuele verhoging van de hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Hij hoeft daarvoor dan geen nieuwe of aanvullende akte te laten opmaken bij de notaris. Zo’n verhoogde inschrijving bespaart hem dus tijd en geld.

Maar kredietverstrekkers willen vaak geen tweede hypotheeklening verstrekken als er sprake is van een verhoogde inschrijving. Zij kunnen immers de (uiteindelijke) grootte van de eerste hypotheekschuld niet goed schatten.

Minister Hoekstra erkent het probleem, maar denkt niet dat een verhoogde inschrijving speciale problemen oplevert bij het stapsgewijs oversluiten van een hypotheek. Alle deelnemers aan het Platform Hypotheken zijn kritisch over het aanbieden van stapsgewijs oversluiten. Hij zal deze kwestie daarom niet alsnog bespreken in het Platform Hypotheken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.