Premium Lock Snel: Geen noodplan nodig voor falen van nieuwe ICT-systemen

24 juli 2018Leestijd: 2 minuten
Menno Snel. Foto: ANP

De Kamer blijft staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) achtervolgen met vragen over de ICT-problemen bij de erf- en schenkbelasting. Hij benadrukt nogmaals dat er geen belastingopbrengsten verloren zullen gaan, een deel van de opbrengst komt slechts later binnen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Financiën beloofde de Kamer meermaals dat de vertraging bij het opleggen van aanslagen erf- en schenkbelasting snel zou worden ingelopen. Begin juli bleek echter dat de vertraging alleen maar groter werd.

Volgens de staatssecretaris zijn er nu eindelijk verbeteringen zichtbaar, maar de opbrengst van de schenk- en erfbelasting zal dit jaar nog steeds lager uitvallen. Een deel van de opbrengst van de aanslagen erfbelasting komt pas volgend jaar binnen, dus de raming in de Miljoenennota 2018 moet worden bijgesteld.

Er komt door de vertraging ook ongeveer 20 miljoen euro minder belastingrente binnen. Snel heeft immers toegezegd dat er tijdelijk geen belastingrente is verschuldigd over aangiften erfbelasting voor overlijdens vanaf 1 januari 2017.

Vergroting van de beschikbare capaciteit

Het was niet makkelijk om mensen te vinden met de benodigde ICT-kennis én voldoende kennis van de schenkbelasting. Er zijn nu zes extra medewerkers aangenomen voor het “bouwteam schenkbelasting”.

De maatregelen om de vertraging bij het opleggen van de aanslagen erfbelasting in te lopen, bleken onvoldoende. Het team dat de aanslagen erfbelasting verwerkt is in de periode februari tot en met mei uitgebreid. Er is echter geen rekening gehouden met (verdere) tegenslagen, zoals de recente ICT-fout waardoor ingewikkelde aanslagen erfbelasting verkeerd werden berekend.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw