Lezersvragen Premium Corner

Huis aan kind verkopen, houden vruchtgebruik?

05 juli 2018

Onze nalatenschap bestaat grotendeels uit ons huis. De waarde is ongeveer 4,5 ton; de hypotheek bedraagt 30.000 euro. Is het mogelijk en verstandig om het huis aan onze kinderen te verkopen en zelf het vruchtgebruik te houden? B.K., Waalwijk

Het antwoord wordt gegeven door Ineke Meuwese, Toegevoegd notaris bij Dirkzwager advocaten & notarissen te Arnhem.

Grip op je Vermogen 2018

Het lijkt steeds beter te gaan met de Nederlandse economie, maar is dat wel zo? Hoe helpen we onze kinderen of ouders om goed te kunnen leven, zonder dat we zelf op de blaren moeten zitten? Het congres Grip op je Vermogen op 5 oktober 2018 biedt de antwoorden.

 

‘Door de overdracht van het huis aan uw kinderen, onder voorbehoud van het vruchtgebruik, wordt in beginsel geen belastingbesparing bereikt. Het huis zal bij uw overlijden namelijk alsnog bij de kinderen worden belast met erfbelasting, tenzij u tijdig voor het overlijden afstand heeft gedaan van het vruchtgebruik.’

‘Het gevolg van de overdracht aan de kinderen is bovendien dat het huis voor de inkomstenbelasting niet meer als uw eigen woning wordt behandeld. Er bestaat daardoor geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.’

Geen aantrekkelijke constructie

Uw kinderen kunnen eveneens geen gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek, omdat het huis voor hen niet als hoofdverblijf geldt. Zij moeten bovendien jaarlijks inkomstenbelasting betalen over de (bloot-eigendoms)waarde van het huis in box 3.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner