belastingrente Premium Corner

Rente op belastingen wordt toch deels aangepast

11 juli 2018

De Belastingdienst verdient honderden miljoenen euro’s door hoge rentes te rekenen over openstaande belastingaanslagen, de zogenoemde belastingrente. Het ministerie van Financiën wilde eigenlijk geen actie ondernemen, maar de Kamer vroeg om een onderzoek.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Uit het onderzoek blijkt dat de fiscus in bepaalde gevallen ten onrechte belastingrente berekent. In die gevallen is er namelijk helemaal geen sprake van het te laat betalen van de belasting.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat de regeling op een aantal punten aanpassen, maar veel irritaties worden uit kostenoverwegingen niet weggenomen.

Meer duidelijkheid op Prinsjesdag 2018

De regeling belastingrente heeft voor drie belastingen ongewenste gevolgen, belastingplichtigen zijn voor die belastingen te snel belastingrente verschuldigd. Het gaat om de inkomstenbelasting (IB), de erfbelasting, en de vennootschapsbelasting (Vpb).

De regels voor het in rekening brengen van belastingrente komen niet helemaal overeen met de algemene regels voor die belastingen. Hierdoor kan iemand die tijdig voldoet aan zijn fiscale verplichtingen toch te laat zijn volgens de regels voor het berekenen van de belastingrente.

Snel wil in het Belastingplan 2019 in elk geval iets doen aan de berekening voor de inkomstenbelasting en de erfbelasting.

Een aanpassing voor de vennootschapsbelasting moet nog nader worden onderzocht. Het is wel al bekend dat deze aanpassing in elk geval 12 miljoen euro per jaar gaat kosten.

Het parlement krijgt nog vóór Prinsjesdag meer informatie over de gevolgen van de aanpassingen.

De voorgestelde aanpassingen van de regeling belastingrente

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.