Lezersvragen Premium Corner

Geld lenen van zoon, schenken aan dochter?

06 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks schenk ik de van belasting vrijgestelde bedragen aan mijn dochter en haar kinderen. Kan ik van mijn – vermogende – zoon geld lenen en hem jaarlijks 6 procent betalen, waarvan hij dan de vrijgestelde ruim 2.000 euro aan mijn dochter en haar kinderen gaat schenken? G.G., Amsterdam

De vraag wordt beantwoord door prof. mr. dr. Bernard Schols, hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen:

‘U wilt schulden aangaan om uw toekomstige nalatenschap te verkleinen. Daarnaast wilt u uw vermogende zoon prikkelen een deel van de verschuldigde rente door te schenken. U denkt in termen van ‘twee vliegen in een klap’. Enkele kanttekeningen.

Aan hoge kant

‘Allereerst komen de bedragen die u leent uiteraard ook weer te vererven, maar misschien gaat u dit extra budget aanspreken om dromen te verwezenlijken, zoals het maken van een wereldreis. De met uw zoon overeen te komen rente is aan de hoge kant, maar de overheid bedient zich onder omstandigheden zelf ook van dit percentage (6 procent), bijvoorbeeld bij bepaalde huurovereenkomsten of de papieren schenking’

Zoon voert uit

‘De belangrijkste kanttekening is u te wijzen op het juridische leerstuk ‘samenstel van rechtshandelingen’. Dit kan ertoe leiden dat de fiscus of de rechter de transacties (lenen, rente terugbetalen en schenken) bij elkaar veegt en belast alsof de schenkingen rechtstreeks door u zijn gedaan. Uw zoon voert uw instructies uit. Weliswaar is hij hiertoe niet verplicht, maar het gaat allemaal wel in één adem.’

Kettingschenking

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner