privacyregels Premium Corner

Hoekstra: Geen verbod verkoop klantgegevens door ABN Amro

19 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de verkoop van klantgegevens door banken niet op voorhand verbieden. Klanten kunnen gebaat zijn bij gerichte commerciële aanbiedingen van derden, en er gelden al bepaalde voorwaarden.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de plannen van ABN Amro om persoonlijke bankgegevens te gaan gebruiken voor advertenties, en dergelijke. Het lijkt er op dat de banken het belang van hun klanten (weer) ondergeschikt maken aan commerciële kansen.

Minister Hoekstra heeft ook de indruk dat de banken geld willen verdienen met de klantgegevens die zij beheren. Zij zijn echter niet de enige bedrijven die het commerciële belang van persoonlijke informatie beseffen, en deze gegevens willen ‘monetizen’. Zolang de banken, en andere bedrijven, zich aan de privacyregels houden, hoeft dit echter geen negatieve ontwikkeling te zijn.

De vanaf 25 mei geldende privacyregels

Op 25 mei 2018 is binnen Europa de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. Veel bedrijven hebben hierdoor hun algemene voorwaarden en privacybepalingen moeten aanpassen, omdat klantgegevens alleen onder veel striktere eisen mogen worden gebruikt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.