Premium Lock Snel: Geen speciale regeling voor vergoeding bevingsschade

20 juni 2018Leestijd: 2 minuten
XTRA - NAM productie

De Tweede Kamer wil dat Groningse huiseigenaren (voorlopig) geen belasting hoeven te betalen over een vergoeding voor ‘bevingsschade’. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën is echter nog steeds niet bereid om dit te regelen in een beleidsbesluit.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Het gaat de Kamer vooral om de mogelijke box 3-heffing over een nog te ontvangen schadevergoeding. Ook het recht op een toekomstige, maar nog steeds niet vastgestelde,  schadevergoeding valt namelijk onder de vermogensheffing.

Op dit moment zijn er nog maar een beperkt aantal schadevergoedingen vastgesteld door de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Snel verwacht echter dat de meeste schadevergoedingen niet hoger zullen uitvallen dan 10.000 euro. De huidige vrijstelling, het ‘heffingvrij vermogen’, bedraagt 30.000 euro, waardoor de vergoeding bij veel huiseigenaren onbelast zou blijven.

Recht op een vergoeding voor bevingsschade moet al vaststaan

De Kamer is bang dat huiseigenaren die uiteindelijk niets ontvangen, of nog op hun geld moeten wachten, nu al de vermogensheffing moeten betalen. Ook vraagt de Kamer naar de situatie waarin de hoogte van de vergoeding nog steeds niet is vastgesteld.

Volgens staatssecretaris Snel maakt de Kamer zich ten onrechte zorgen, de Kamer begrijpt onvoldoende hoe de vermogensheffing werkt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw