Premium Lock Tweede beroep op verhoogde schenkvrijstelling mogelijk

07 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP XTRA

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën bevestigt dat mensen opnieuw de eenmalig verhoogde schenkvrijstelling kunnen toepassen als de eerdere schenking is herroepen. Hij vertelt hoe de Belastingdienst met een dergelijk verzoek omgaat.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Snel heeft een paar maanden geleden een individuele zaak besproken met de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer. Op verzoek van de Kamer geeft hij nu een meer algemene richtlijn.

De omstandigheden bepalen of er weer een verzoek kan worden ingediend. Een inspecteur kijkt natuurlijk of er geen sprake is van misbruik van de schenkingsregeling.

Eerdere schenking moet herroepelijk zijn

Als de eerste schenking niet herroepelijk was, dan kan er ook geen hernieuwd beroep worden gedaan op toepassing van de verhoogde vrijstelling.

Een schenking is alleen herroepelijk als dit expliciet is afgesproken met de schenker. De belastingplichtige moet bewijzen dat er sprake was van een herroepelijke schenking. Het is dus zinvol om altijd goed vast te leggen dat de schenking kan worden herroepen door de schenker.

Meld u aan voor het evenement Erven & Schenken in één dag

Hoe voorkomt u dat de Belastingdienst aan de haal gaat met uw erfenis? Hoe schenkt u zonder de kas van de belastingdienst te spekken? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ op 11 juni 2018 brengen wij u volledig op de hoogte.

De overgangsregeling maakt het, kort gezegd, mogelijk om een eerdere schenking voor een eigen woning op te hogen. Wij gaan in dit artikel niet in op de overgangsregeling.Voor de duidelijkheid: Snel beschrijft de situatie, waarin iemand een schenking intrekt, en daarna een ‘vervangende schenking’ doet. Het gaat hier dus niet om een aanvullende schenking voor een eigen woning, waarvoor het overgangsrecht geldt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw