voorbeeldrendement Premium Corner

Nieuwe woekerpolisaffaire door huidige EU-regels?

14 mei 2018Leestijd: 3 minuten

Aanbieders van beleggingsproducten moeten vanaf dit jaar een informatiedocument opstellen. In dit document staan voorbeeldrendementen voor vier marktscenario’s. De nieuwe EU-regels moeten meer duidelijkheid geven over het werkelijk te behalen rendement, maar het tegendeel is nu waar.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Verzekeraars in de Europese Unie (EU) noemen bij beleggingen soms extreem hoge nettorendementen, bijvoorbeeld 16 procent rendement over een periode van twintig jaar.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën erkent dat er veel te hoge nettorendementen worden genoemd. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is nu bezig om de EU-regels te laten aanpassen.

Het vanaf 2018 verplichte essentiële-informatiedocument

Een aanbieder van beleggingsproducten, waaronder ook bepaalde pensioenen, moet in het zogenoemde ‘essentiële-informatiedocument’ in elk geval aangeven hoe het product werkt. Hij moet ook inzicht geven in de risico’s, de kosten, het verwachte rendement, en andere kenmerken van het product.

Het document houdt voor het te behalen rendement rekening met vier scenario’s voor de marktontwikkeling, namelijk ‘gunstig’, ‘gemiddeld’, ‘ongunstig’ en ‘stress’.

Een consument kan de vier opgenomen scenario’s gebruiken om een goede beslissing te nemen over het beleggen van zijn vermogen. Hij kan bijvoorbeeld aanbieders vergelijken, en zien of het risico opweegt tegen het mogelijke rendement.

Consumenten hebben veel voordeel bij het nieuwe informatiedocument, maar worden hierdoor nu ook op het verkeerde been gezet.

Rendementen berekend over een referentieperiode

Het probleem zit hem in de berekening van de verschillende rendementen, voor de berekening geldt namelijk een ‘referentieperiode’ van (slechts) vijf jaar. Een aanbieder mag niet een afwijkende berekening hanteren, bijvoorbeeld uitgaan van het rendement over de afgelopen twintig jaar.

De beurzen zijn de afgelopen vijf jaar enorm hersteld, waardoor de voorgespiegelde rendementen nu heel hoog uitvallen. Zelfs het nettorendement bij ongunstige marktontwikkelingen kan uitkomen op 6 procent.

Aanbieders van een beleggingsproduct nuanceren het geschatte rendement in (verplichte) toelichtingen. De vraag is echter of een consument die toelichting ook echt leest, of zich alleen blindstaart op het torenhoge voorbeeldrendement.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.