belastingdruk Premium Corner

Kabinet doet niet veel aan belastingdruk eenverdieners

02 mei 2018Leestijd: 4 minuten

Het kabinet heeft al maatregelen genomen om de gemiddelde belastingdruk voor eenverdieners met kinderen te verlagen. Dit stelt staatssecretaris Menno Snel van Financiën in reactie op het CPB-onderzoek “Eenverdieners onder druk”. Hierin concludeerde het CPB dat de fiscale benadeling van eenverdieners alleen maar toeneemt.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer vroeg Snel om een reactie op de conclusies van het CPB, en wilde vooral weten of het kabinet zijn beleid gaat herzien.

Volgens de staatssecretaris gaat door de maatregelen van het kabinet voor de eerste keer de belastingdruk voor (sommige) eenverdieners omlaag.

Uit zijn antwoorden kan echter worden afgeleid dat het kabinet niet terugkomt op het bestaande beleid. Het stimuleren van arbeidsparticipatie krijgt nog steeds voorrang boven een ‘evenwichtige inkomensverdeling’.

Vragen Kamer alleen in grote lijnen beantwoord

De Kamer heeft kritische vragen gesteld over het kabinetsbeleid, maar Snel gaat bijna niet in op de vragen. Hij dankt het CPB voor de geboden ‘inzichten’, en stelt dat het kabinet ook aandacht en belangstelling heeft voor de inkomenspositie van eenverdieners.

Snel vertelt daarna echter vooral waarom het kabinet niets, of bijna niets, doet met het CPB-onderzoek. Volgens de staatssecretaris maakt het CPB ten onrechte een vergelijking naar het huishoudinkomen, en niet naar het inkomen van de partners. Ook houdt het CPB geen rekening met bijvoorbeeld een terugval in het inkomen, en zou de internationale vergelijking niet helemaal kloppen.

Het is inderdaad zuiverder om rekening te houden met het aantal dagen dat er voor een bepaald inkomen moet worden gewerkt. En Snel heeft op zich ook gelijk met zijn andere twee opmerkingen.

De vraag is echter of de vergelijking van het CPB dan heel anders uitvalt. Het kabinet komt pas op Prinsjesdag met eigen gegevens over het verschil in belastingdruk tussen een- en tweeverdieners.

Bovendien stelt het CPB vast dat het al jaren bewust sturen op arbeidsparticipatie alleen maar tot meer ongelijkheid leidt. De Kamer vraagt daarom of het kabinetsbeleid niet te ver is doorgeschoten. Verder maakt de Kamer zich zorgen over de belastingdruk van eenverdieners met lagere inkomens ten opzichte van die van tweeverdieners met veel hogere inkomens. Snel gaat helemaal niet in op deze vragen.

Kabinetsmaatregelen zijn niet specifiek voor eenverdieners

De staatssecretaris noemt drie maatregelen waardoor de gemiddelde belastingdruk daalt voor eenverdieners met kinderen. Het kabinet voert een tweeschijvenstelsel in, en gezinnen hebben tot een hoger inkomen recht op het kindgebonden budget (Kgb). Gezinnen ontvangen voortaan ook meer zorgtoeslag.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.