Premium Lock Hypotheekproblemen van ouderen niet snel opgelost

01 mei 2018Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Volgens de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) komen er honderdduizenden ouderen in de financiële problemen door hun aflossingsvrije hypotheek. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wil echter nog geen speciale maatregelen treffen voor deze groep.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Kamer vraagt Snel naar mogelijke oplossingen voor de ontstane situatie, maar de staatssecretaris legt de verantwoordelijkheid vooral bij de kredietverstrekker, en de oudere zelf.

Een kredietverstrekker moet in de gaten houden of zijn klant in de financiële problemen kan komen. Hij is verplicht om contact op te nemen met deze klanten, en moet proberen een oplossing te vinden.

De klant is op zijn beurt verplicht om problemen zo snel mogelijk te melden, en tijdig actie te ondernemen.

Niet te onderschatten financiële problemen

Volgens De Nederlandse Bank (DNB) bestaat meer dan de helft van de Nederlandse hypotheekschuld uit leningen waarop niet normaal wordt afgelost. Dit zijn niet alleen aflossingsvrije hypotheken, maar ook spaarhypotheken.

Een groot deel van de mensen kan door de aflossingsvrije hypotheekschuld financiële problemen krijgen. Het is mogelijk dat mensen hun huis moeten verkopen, of een groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan de hypotheek. DNB wil daarom dat kredietverstrekkers proberen om het aflossingsvrije deel zo veel mogelijk te verminderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw