Premium Lock Snel wil de regels voor goede doelen aanpakken

30 april 2018Leestijd: 4 minuten

Een gift is alleen aftrekbaar als die wordt gedaan aan een door de fiscus erkend goed doel, een ANBI (algemeen nut beogende instelling). Zo’n ANBI hoeft ook geen belasting te betalen over ontvangen schenkingen en erfenissen. Maar de regels voor een ANBI zijn vaak te ingewikkeld, en de Belastingdienst controleert onvoldoende.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wil de regels voor kleine ANBI’s versimpelen. Ook moet de Belastingdienst effectiever controleren, en moet de publicatieplicht voor ANBI’s worden uitgebreid.

De publicatieplicht houdt in dat een ANBI bepaalde informatie moet publiceren op internet. Voldoet een ANBI niet aan die plicht, dan vervalt de erkenning als ANBI. Ook kan een fikse boete worden opgelegd: 20.750 euro.

Voorstellen tot verbetering van de ANBI-regeling

Het gaat officieel nog om voorstellen. Binnenkort volgt nog een overleg met de goededoelensector en met de Tweede Kamer. De aanpassingen die Snel voorstelt, worden echter vrijwel zeker doorgevoerd.

Er is al een begin gemaakt met een betere controle op de publicatieplicht. De Belastingdienst kijkt welke ANBI nog geen (werkende) website heeft, en benadert die instelling direct. Een geautomatiseerde controle is echter nog steeds niet mogelijk, omdat elke ANBI zelf kan bepalen hoe zij de gegevens publiceert.

Meld u aan voor het evenement Erven & Schenken in één dag

Hoe voorkomt u dat de Belastingdienst aan de haal gaat met uw erfenis? Hoe schenkt u zonder de kas van de belastingdienst te spekken? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ op 11 juni 2018 brengen wij u volledig op de hoogte.

Ook het toezicht op ex-ANBI’s is zeer arbeidsintensief, en moet daarom anders. De Belastingdienst volgt een voormalige ANBI nog jarenlang om te kijken of het vermogen juist wordt besteed. Bovendien moet een ex-ANBI met meer dan 25.000 euro vermogen ontvangen schenkingen melden, zodat die kunnen worden belast. Snel wil de controleperiode beperken door een afrekenmoment in te voeren, en onderzoekt ook een aanpassing van de meldingsplicht.De Belastingdienst onderzoekt of het toezicht deels kan worden uitgevoerd door brancheorganisaties, zoals het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en Goede Doelen Nederland.

Aanpassing van de publicatieplicht

Staatssecretaris Snel wil een standaard publicatiemethode invoeren. Het is nog niet duidelijk of die methode verplicht wordt.

Hij overweegt ook een uitbreiding van de gegevens die een ANBI openbaar moet maken. Snel wil dat iedereen in grote lijnen kan zien wat de ANBI precies doet, waar het geld naartoe gaat, en of de ANBI bijvoorbeeld wordt gecontroleerd door een accountant.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw