Premium Lock Slordige fiscus verliest door fouten vier ton belasting

25 april 2018Leestijd: 4 minuten

De Belastingdienst maakt begin 2013 verschillende fouten bij de afhandeling van een papieren aangifte erfbelasting. Het aangiftebiljet is correct ingevuld door de drie erfgenamen, maar een medewerker van de Belastingdienst is nogal slordig bij de verwerking in het aanslagsysteem.

Stel uw vragen over testament en schenken


Prof. mr. dr. Bernard Schols beantwoordt maandag 11 juni al uw vragen tijdens Erven & Schenken in één dag in een exclusief college in het DeLaMar theater.

Door de gemaakte fouten worden de aanslagen erfbelasting veel te laag vastgesteld. Bijna twee jaar later wil de fiscus alsnog vier ton euro navorderen bij de erfgenamen.

Volgens de inspecteur konden de erfgenamen weten dat de aanslagen erfbelasting niet klopten. De rechter oordeelt echter dat de erfgenamen niet moeten opdraaien voor de fouten van de fiscus.

 

Onbegrijpelijke fouten bij de invoer van de aangifte

De overledene was niet getrouwd, en zijn moeder heeft de nalatenschap verworpen. Zijn twee broers en zijn zus zijn daarom voor gelijke delen gerechtigd tot de erfenis van bijna twee miljoen. Er is in de papieren aangifte rekening gehouden met een belastingschuld, waardoor de belastbare nalatenschap uitkomt op 1,66 miljoen euro.

Het papieren aangiftebiljet wordt door een medewerker van de Belastingdienst ingevoerd in het aanslagsysteem van de fiscus. De erfgenamen hebben duidelijk aangegeven dat zij de broers en zus van de overledene (erflater) zijn. Toch vult de medewerker in dat zij een kind zijn van de erflater.

De inspecteur beoordeelt de aangifte in het systeem, maar past alleen de hoogte van de belastbare nalatenschap aan. Hij telt de afgetrokken belastingschuld weer bij de nalatenschap op, omdat die schuld niet wordt ingevorderd.

In de gedigitaliseerde aangifte staat echter duidelijk dat de erfgenamen (ten onrechte) als een kind van de erflater worden behandeld. Volgens de aanslagen hadden de erfgenamen recht op zowel de vrijstelling, als het tarief voor kinderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw