Premium Lock Overheid blijft digitale post naar overledenen sturen

05 april 2018Leestijd: 2 minuten
Digitale economie

De zogenoemde Berichtenbox blijft voor problemen zorgen. Overheidsinstanties blijven doodleuk elektronische post sturen naar inmiddels overleden mensen. Nabestaanden hebben echter vaak geen toegang tot de digitale Berichtenbox, de Nationale ombudsman is een onderzoek gestart.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Iedereen van 14 jaar of ouder heeft een eigen Berichtenbox maar miljoenen mensen hebben hun elektronische postbus op Mijnoverheid.nl nog niet geactiveerd.

Er kan na activering zelf worden bepaald van welke instanties elektronische post wordt ontvangen. De Belastingdienst stuurt de meeste post nog een aantal jaren ook op papier. Sommige instanties sturen echter na activering helemaal geen papieren post meer, maar geven dit niet duidelijk aan.

Het is voor nabestaanden al erg genoeg dat zij van de overheid post ontvangen voor een overleden familielid of partner. Nu worden zij ook nog eens geconfronteerd met de vraag wat er nu precies in de elektronische post staat. De Berichtenbox kan namelijk ook worden gebruikt voor aanmaningen, en andere belangrijke mededelingen.

Nabestaanden klagen bij de ombudsman

Heeft u ook een vraag over erf- of schenkbelasting? Tijdens het evenement ‘Erven & Schenken in één dag’ kunt u uw vraag persoonlijk stellen aan één van onze experts. In één dag brengen wij u volledig op de hoogte.

De ombudsman heeft vorig jaar al een rapport met aanbevelingen voor de elektronische postbus naar de overheid gestuurd. Hij wil niet dat burgers zich gedwongen voelen gebruik te gaan maken van de elektronische postbus. Overheidsinstanties moeten ook beter gaan melden wat de gevolgen zijn, zodat mensen goed beseffen waar zij akkoord mee gaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw