aftrekbare kosten

Absurde belastingzaken – Jagen voor de coffeeshop

05 april 2018Leestijd: 3 minuten

De Duitse mede-eigenaar van een coffeeshop gaat geregeld jagen met ‘zakenrelaties’ en trekt de kosten, ruim 26.500 euro, af als verkoopkosten. Hij stelt dat zijn jachtpartijen in het belang van de verlieslijdende coffeeshop zijn.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De inspecteur gelooft hier natuurlijk niets van. Hij weigert de aftrek en legt een boete op van bijna 4.000 euro.

Ondernemers kunnen zakelijke kosten aftrekken, hieronder vallen ook uitgaven die mogelijk bijdragen aan de winst. Deze uitgaven worden ook wel representatiekosten genoemd, denk aan ‘netwerken’ en dergelijke.

De hoogte van de zakelijke kosten is niet van belang

Het is allemaal nogal vaag en ondernemers zoeken geregeld de grenzen op. Dit loont ook, omdat de fiscus zich niet mag bemoeien met de hoogte van gemaakte ‘zakelijke’ kosten. Als er eenmaal vaststaat dat de uitgaven als zakelijke kosten gelden, dan staat de deur wijd open voor flinke uitgaven. Een ondernemer die verscheidene renpaarden kocht, kon de enorme kosten daarvan daarom gewoon aftrekken van de winst.

De fiscus heeft het mogelijke misbruik wel wat ingedamd door te bepalen dat twee soorten kosten nooit aftrekbaar zijn. Een ondernemer kan geen duur jacht aanhouden op kosten van de zaak en hij kan zijn onderneming ook niet gebruiken om op grote voet te leven.

Representatiekosten vallen onder een aftrekbeperking, waardoor niet alle kosten aftrekbaar zijn. Maar onder deze aftrekbeperking vallen ook andere aftrekposten, zodat het opvoeren van representatiekosten voor een ondernemer meestal loont.

Het omstreden golflidmaatschap

Misschien heeft de Duitser zich laten inspireren door een zaak uit 2010 waarin een ondernemer duizenden euro’s kon aftrekken voor haar golflidmaatschap.

Er zijn hierover Kamervragen gesteld, maar de aftrek bleef gewoon in stand. De eigenaar van een winkel in luxe tweedehandskleren kon voldoende onderbouwen dat zij door haar lidmaatschap van de golfclub waarschijnlijk meer winst kon behalen.

De rechter keek uitdrukkelijk naar het soort onderneming en concludeerde dat de ondernemer via het lidmaatschap haar winkel kon promoten. Door contact te leggen met een betere ‘sociale klasse’ kon zij bovendien haar kledingvoorraad vergroten.

Voor de loonbelasting is later ook bevestigd dat het golflidmaatschap van een directeur-grootaandeelhouder, onder bepaalde voorwaarden, tot de zakelijke kosten kan worden gerekend. Er was geen sprake van verkapt loon of een winstuitdeling.

Geen aftrek voor de jachtpartijen

Het is volkomen onduidelijk hoe een coffeeshop gebaat kan zijn bij de jachtpartijen van haar mede-eigenaar.

De Duitser, die – weinig verrassend – een verwoed jager is, onderbouwt ook niet waarom de kosten aftrekbaar moeten zijn. Hij wil zelfs niet vertellen wie de ‘zakenrelaties’ zijn en hoe die zouden kunnen bijdragen aan de winst.

Rechtbank Den Haag begrijpt dat de man ‘gelet op de branche waarin eiseres zich kennelijk begeeft’ niets kwijt wil over zijn contacten. Dit betekent wel dat de aftrek moet worden geweigerd. Hij moet immers aannemelijk maken dat er sprake was van zakelijke kosten en kan zich niet verschuilen achter het ‘karakter van de branche’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.