AOW-leeftijd Premium Corner

45 jaar werken is genoeg, maar wie betaalt dat?

18 april 2018

Werkgevers en werknemers in de bouw willen dat mensen na 45 jaar werken met pensioen kunnen, meldt De Telegraaf. De stijgende AOW-leeftijd zorgt bij mensen met een zwaar beroep voor steeds meer problemen. Een simpele oplossing is er helaas niet.

De gemiddelde Nederlander werkt 40 jaar. Daarmee behoort Nederland tot de koplopers in Europa. Wie nog eens 5 jaar langer werkt dan dat gemiddelde, heeft inderdaad meer dan zijn steentje bijgedragen aan de economie. Als dat ook nog eens in de bouw is, of in een ander zwaar beroep, is een pensioen na 45 jaar werken op zijn plaats, zou je denken.

Zware beroepen eerder met pensioen? Maar hoe bepaal je wat een zwaar beroep is? Dat is lastiger dan gedacht.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers hebben natuurlijk liever een vitale twintiger of een ervaren veertiger aan het werk, dan iemand die door fysieke klachten gekweld doorwerkt tot de AOW-leeftijd (dit jaar 66 jaar).

Hogere pensioenpremie

Gaan diezelfde werkgevers extra pensioenpremie betalen, zodat werknemers misschien wel vijf jaar langer een pensioenuitkering krijgen? Wie met 18 jaar begint te werken, kan dan immers op z’n 63ste stoppen, in plaats van op de leeftijd van 68 jaar waarvan de pensioenfondsen nu uitgaan.

En gaan de vakbonden hun leden vertellen dat ook zij extra pensioenpremie moeten gaan betalen? En dat hun koopkracht daardoor voor het zoveelste jaar op rij nauwelijks zal stijgen, of misschien zelfs daalt? Of moet de overheid maar betalen, door de AOW-leeftijd voor zware beroepen te verlagen?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.