btw Premium Corner

Hof van Justitie kost denksporters veel geld

28 maart 2018Leestijd: 2 minuten

Nederland legt de btw-vrijstelling voor sport te ruim uit, denksportverenigingen moeten gewoon btw betalen. Volgens het Hof van Justitie van de EU (HvJ EU) zijn alleen sporten die een fysieke inspanning vereisen, vrijgesteld.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Er zijn bijna 150.000 mensen lid van een denksportbond of -vereniging, bijvoorbeeld een schaakclub. Hun lidmaatschapskosten stijgen nu met 21 procent, de extra kosten zijn voor hen ongeveer 1,5 miljoen euro.

De uitspraak van het HvJ EU heeft voor de denksportverenigingen nog grotere gevolgen, omdat de btw-vrijstelling voor allerlei inkomsten gold. Een vereniging hoefde bijvoorbeeld vaak geen btw af te dragen over kantineverkopen.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën onderzoekt of denksport niet onder een andere btw-vrijstelling kan vallen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.