Niveau financieel advies moet komende jaren verbeteren

06 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Er moet weer vertrouwen komen in de financiële sector. De invoering van het provisieverbod heeft al enige verbetering opgeleverd, binnenkort worden de eisen voor financieel advies aangepakt.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Om de kwaliteit van het financieel advies te verbeteren, wordt er al jaren gewerkt met een zogenoemd vakbekwaamheidsbouwwerk. Hierin is onder meer geregeld dat adviseurs hun kennis goed moet bijhouden, de ‘permanente educatie-verplichting’ (PE).

Het ‘bouwwerk’ ging in 2014 al op de schop, omdat de kwaliteit van het advies steeds lager werd. Ook kon er slecht worden gecontroleerd of er werd voldaan aan de PE-verplichting.

Verdere aanpassingen

Vanaf 2014 wordt er gewerkt met modules, een adviseur mag alleen over bepaalde onderwerpen adviseren als hij de betreffende module heeft afgerond. Er is nu een aantal aanpassingen voorgesteld in de bestaande modules.

Een belangrijke wijziging is het schrappen van de beroepskwalificatie Adviseur basis. Deze beroepskwalificatie is een vereiste voor het kunnen doorgroeien naar één van de modules, maar geeft de adviseur op zich geen adviesbevoegdheid. Er zijn echter adviseurs die zich ‘Adviseur basis’ noemen, en daarmee een verkeerde indruk wekken. De beroepskwalificatie zal worden verwerkt in de modules.

Voor het adviseren over kredietverzekeringen is voortaan geen diploma meer nodig. Deze vrijstelling van de diplomaplicht zou vanaf 1 juli 2018 moeten gelden, de andere aanpassingen gelden pas vanaf 1 april 2019.

De PE-verplichting

Adviseurs moeten geregeld PE-examens afleggen om te kijken of zij over voldoende (actuele) kennis beschikken. De examens sluiten aan bij de soort advisering, zodat een afgelegd examen voor meerdere modules geldig is. Alleen de minister van Financiën kan de PE-verplichtingen wijzigen.

Een adviseur moet binnen een vastgestelde periode van twee jaar zijn examens halen om nog steeds te mogen adviseren. De op dit moment lopende periode eindigt op 31 maart 2019. Als een adviseur niet op die datum aan zijn PE-plicht heeft voldaan, verliest hij dus op 1 april 2019 zijn adviesbevoegdheid. Vanaf 1 april 2019 wordt er gewerkt met PE-periodes van drie jaar.