Zorgkostenaftrek

Snel: geen aftrek voor incontinentie door ouderdom

31 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Een bejaarde vrouw kan de door urineverlies gemaakte kosten al jaren aftrekken als ziektekosten. De inspecteur weigert opeens de aftrek, omdat incontinentie een ouderdomsziekte zou zijn.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

In hoger beroep krijgt de vrouw alsnog de aftrek, maar staatssecretaris Menno Snel van Financiën is het niet helemaal eens met de uitspraak.

Hij benadrukt dat aftrek niet mogelijk is als de incontinentie uitsluitend door ouderdom wordt veroorzaakt.

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed

Bepaalde ziektekosten, de ‘specifieke zorgkosten’, zijn onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Er geldt een inkomensafhankelijke drempel, dit deel van de kosten is niet aftrekbaar. Vaak moeten mensen bij de aangifte zoveel mogelijk ziektekosten bij elkaar schrapen om de drempel te halen.

Voor een aantal zorgkosten geldt echter een vermenigvuldigingsfactor, deze kosten tellen voor een groter bedrag mee als zorgkosten. Mensen die op 1 januari jonger zijn dan de AOW-leeftijd kunnen deze kosten vermenigvuldigen met 1,4. AOW-ers kunnen deze zorgkosten vermenigvuldigen met 2,13. De vermenigvuldiging geldt tot een maximaal belastbaar inkomen, voor 2018 is de grens 34.404 euro.

De bejaarde vrouw heeft extra uitgaven gedaan voor (het wassen van) kleding en beddengoed, deze zorgkosten vallen onder de vermenigvuldigingsfactor. Zij had ook nog andere ziektekosten gemaakt ter grootte van 90 euro. Door het weigeren van de aftrek voor kleding en beddengoed kon zij echter helemaal geen ziektekosten meer aftrekken. Haar aftrek ging van 382 euro naar nihil.

Incontinentie is geen ouderdomsziekte

De inspecteur wijt de incontinentie aan de leeftijd van de vrouw. Zij is 78 jaar, en op die leeftijd komt, volgens de inspecteur, vaak incontinentie voor. De gemaakte kosten kunnen niet worden afgetrokken, omdat ouderdom geen ziekte is.

Volgens de inspecteur moet de vrouw ook nog bewijzen dat zij extra kosten voor kleding en beddengoed heeft gemaakt.

Hof Amsterdam kent de aftrek voor kleding en beddengoed in hoger beroep toe. De vrouw heeft de standaardaftrek van 310 euro geclaimd, daarvoor hoeft alleen aannemelijk te zijn dat er kosten zijn gemaakt.

Het Hof heeft gekeken naar de geschiedenis van de aftrek, en concludeert dat het niet uitmaakt waardoor de incontinentie wordt veroorzaakt. Bovendien heeft de huisarts van de vrouw verklaard dat dit niet een specifieke ouderdomsziekte is.

Het standpunt van de staatssecretaris

Volgens staatssecretaris Snel maakt het wel degelijk uit of de incontinentie alleen door ouderdom wordt veroorzaakt. Hij gaat echter niet in hoger beroep bij de Hoge Raad, omdat Hof Amsterdam niet heeft geoordeeld dat de vrouw incontinent is door haar ouderdom.

De verklaring van de huisarts over de oorzaken en gevolgen van incontinentie is in deze zaak beslissend geweest. Er is niet ingegaan op de specifieke oorzaak van de incontinentie van de vrouw.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.