Parkeren bij attractieparken wordt zwaarder belast

25 januari 2018Leestijd: 2 minuten

Bezoekers van attractieparken en dierentuinen kunnen meestal vlakbij parkeren, maar moeten daar vaak apart voor betalen. Toegang tot het park valt onder het verlaagde btw-tarief, maar geldt dit ook voor het parkeergeld?

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Zowel attractiepark Slagharen als Diergaarde Blijdorp zijn van mening dat zij over het apart ontvangen parkeergeld slechts het verlaagde btw-tarief zijn verschuldigd. De rechter zag dit echter anders.

Het gaat er om of het bij het park kunnen parkeren een onderdeel is van de ‘hoofdprestatie’. De hoofdprestatie is in deze gevallen het toegang verlenen tot het park.

Meerdere prestaties?

Voor de btw wordt er een onderscheid gemaakt tussen leveringen van goederen en diensten. Er gelden namelijk verschillende regels voor deze prestaties. De levering van een goed kan ook onder een ander btw-tarief vallen dan bijvoorbeeld de verhuur van het goed.

Verder kan een prestatie uit meerdere leveringen of diensten bestaan, die elk onder een ander btw-tarief kunnen vallen. Denk aan kamerverhuur en het verstrekken van handdoeken en beddegoed.

Het is daarom vaak van groot belang of een prestatie kan worden gesplitst in losse, apart belastbare, prestaties.

Geen bijkomende dienst

Het gaat in deze zaken om twee diensten: het toegang verlenen tot het park en het bieden van parkeerruimte. De vraag is of het bieden van parkeerruimte kan worden aangemerkt als een bijkomende dienst of een ondergeschikte prestatie. Het parkeergeld zou dan onder hetzelfde (verlaagde) btw-tarief kunnen worden gebracht als het toegang verlenen tot het park.

Hof Arnhem-Leeuwarden (Slagharen) en Hof Den Haag (Diergaarde Blijdorp) concluderen dat het bieden van parkeerruimte als een aparte dienst moet worden belast. De inspecteur heeft het parkeergeld dus terecht tegen het hoge btw-tarief belast.

Het is onvoldoende aannemelijk dat een bezoek aan Slagharen of Diergaarde Blijdorp extra aantrekkelijk wordt door het zelf bieden van een parkeermogelijkheid. Hierbij speelt ook een rol dat er in de buurt nog andere parkeermogelijkheden zijn, en dat ook niet-bezoekers de parkeerterreinen kunnen gebruiken.