Premium Lock Europese Commissie wil btw-regels verruimen

24 januari 2018Leestijd: 3 minuten
Europese vlaggen bij het Berlaymonet gebouw in Brussel. Foto: ANP

De huidige btw-regels zijn nogal beperkend voor ondernemers die in het buitenland actief zijn. Deze ondernemers hebben veel hogere kosten, en met name het midden- en kleinbedrijf (MKB) wordt hard getroffen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Met de nieuwe btw-regels moet ook de enorme btw-fraude worden aangepakt, in de Europese Unie (EU) wordt elk jaar voor ongeveer 50 miljard euro gefraudeerd.

De Europese Commissie heeft vorige week twee aanpassingen van de Btw-richtlijn voorgesteld. Lidstaten moeten meer ruimte krijgen bij het vaststellen van de btw-tarieven, en de regels voor kleine ondernemingen gaan op de schop.

Meer lage btw-tarieven mogelijk

De btw-heffing moet in het bestemmingsland gaan plaatsvinden, maar dit kan alleen als de Europese btw-regels eerst worden aangepast. De hoofdregel is nu namelijk nog dat er btw wordt geheven in het land waar een goed of dienst afkomstig is.

In het voorstel van de EC gaan de bestaande beperkingen voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief, en daarmee de honderden uitzonderingen voor lidstaten, verdwijnen. De beperkte lijst met goederen en diensten die onder het verlaagde btw-tarief vallen, gaat verdwijnen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw