Jachtseizoen fiscus weer geopend

19 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Een medewerker van Nationale-Nederlanden helpt een belastingplichtige bij het invullen van zijn aangifte inkomstenbelasting. Foto: ANP

Veel belastingplichtigen ontvangen rond deze tijd een blauwe envelop met het verzoek om duizenden euro’s te betalen. De fiscus is begonnen aan zijn jaarlijkse incassoronde: mensen met vermogen of meer dan één baan en ondernemers krijgen een  voorlopige aanslag.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De fiscus verstuurt de voorlopige aanslag in januari. Voor veel mensen in loondienst, of met pensioen, wordt de belasting al ingehouden. Maar bij mensen met (schommelend) inkomen uit een eigen bedrijf (bijvoorbeeld zzp’ers) is die belasting haast niet automatisch in te houden.

Dat geldt ook voor belastingplichtigen die alimentatie ontvangen en voor hen die veel vermogen hebben waarover zij Box 3-belasting moeten betalen. Ook mensen met meer dan één baan kunnen een voorlopige aanslag krijgen. Voor hun werkgevers is niet inzichtelijk hoeveel hun werknemer per saldo verdient en hoeveel belasting hij moet inhouden.

Jaar later

Vaak geven deze mensen hun inkomen (of vermogen) uit 2018 pas op bij het jaarlijkse aangiftemoment in 2019 (tussen 1 maart en 1 mei). Zij betalen dus vaak pas een jaar later hun belasting. Maar als de fiscus bijvoorbeeld vermoedt dat u over 2018 winst met uw zzp-bedrijf maakt, kan zij alvast een voorlopige aanslag opleggen.

De Belastingdienst baseert zich vaak op voorgaande jaren. Maakte u in 2016 30.000 euro winst als zzp’er, dan zal dat in 2018 wel weer het geval zijn, redeneert de fiscus.

Onverwacht

Voor sommige mensen komt die voorlopige aanslag onverwacht. Zij zijn gewend om pas bij het aangiftemoment in het volgende jaar de belasting over 2018 te betalen, maar moeten dat nu plots al een jaar eerder doen.

Vorig jaar ontvingen 228.911 belastingplichtigen op die manier een ongevraagde voorlopige aangifte. Zij moesten gemiddeld 2.374 euro belasting betalen. Dat mogen zij in elf termijnen doen.

Er zijn ook mensen die zelf een voorlopige aanslag aanvragen, bijvoorbeeld omdat zij vermoeden geld terug te krijgen. Dat geldt onder meer voor mensen die hypotheekrente aftrekken van de belasting. Mensen die geld van de fiscus terugkrijgen, krijgen in de tweede helft van december van het voorgaande jaar al bericht. Mensen die moeten betalen, krijgen een paar weken later, in januari, bericht.

Klopt voorlopige aanslag?

Wie vermoedt dat de voorlopige aanslag niet klopt, kan deze zelf wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer u vermoedt dat uw zzp-bedrijf dit jaar veel meer of minder winst gaat maken. Of omdat u uw vermogen in 2017 heeft geschonken aan de kinderen om een huis te kopen.

De voorlopige aanslag kan in termijnen worden betaald. Wie in één keer betaalt, krijgt korting. Uit een rekenvoorbeeld van de fiscus blijkt dat het bij een voorlopige belastingaanslag van 10.000 euro om zo’n 174 euro korting gaat. Dat is vaak meer dan de rente die u zou krijgen als u in termijnen betaalt en het bedrag in de tussentijd op een spaarrekening laat staan.