Ombudsman

Beleid is niet beslissend, en zeker niet bij kwijtschelding

04 januari 2018

De Nationale ombudsman heeft maar weer eens bevestigd dat instanties altijd rekening moeten houden met het belang van de burger. Als het nodig is, moet er van de beleidsregels worden afgeweken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Een man en een vrouw vallen tussen wal en schip, omdat het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT) zich strikt aan de wet houdt.

Er worden aanslagen waterschapsbelasting opgelegd over 2014 en 2015, maar hun kwijtscheldingsverzoeken worden beoordeeld naar de financiële situatie in 2016.

Automatiseringsproblemen

Normaal legt GBLT de aanslag waterschapsbelasting op in het jaar waarop de aanslag betrekking heeft. Bij een omzetting van het computersysteem zijn er echter postcodes van belastingplichtigen ‘kwijtgeraakt’, waardoor deze mensen geen aanslag(en) hebben gekregen.

Volgens de wettelijke regels mogen er nog over drie eerdere jaren aanslagen waterschapsbelasting worden opgelegd. Ook moet er bij een verzoek om kwijtschelding van de belasting worden gekeken naar de betalingscapaciteit in de twaalf maanden na het verzoek.

Het strikt toepassen van de wettelijke regels werkt echter zeer nadelig uit voor deze twee belastingplichtigen, en waarschijnlijk meer belastingplichtigen. Zij hadden in de oude jaren weinig inkomen, maar hun financiële situatie was in het jaar van het verzoek net aan het verbeteren. De vrouw, die eerder in de schuldsanering zat, kwam door het weigeren van kwijtschelding zelfs opnieuw in de problemen.

De menselijke maat

De ombudsman vindt de weigering van kwijtschelding op zich begrijpelijk, gezien de wettelijke regels. Maar hier is, anders dan GBLT aanneemt, wel degelijk sprake van een bijzondere situatie.

Door de automatiseringsproblemen van GBLT kon er pas in 2016 worden verzocht om kwijtschelding van de waterschapsbelasting. Ook hadden de man en de vrouw in eerdere jaren wél kwijtschelding van GBLT gekregen. Van de gemeentes waar zij woonden, hadden zij voor 2014 en 2015 kwijtschelding gekregen van gemeentelijke heffingen.

Volgens de ombudsman moet GBLT opnieuw gaan kijken naar een mogelijke kwijtschelding op grond van de betalingscapaciteit in 2014 en 2015. Een instantie moet zich aan de wettelijke regels houden, maar daarbij altijd rekening houden met het belang van de burger. Het is niet de bedoeling dat burgers in de problemen komen, doordat een instantie stug vasthoudt aan de wettelijke regels.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.