belastingontwijking

Acht landen niet meer op lijst van belastingparadijzen

25 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie (EC) heeft de begin december 2017 gepubliceerde lijst met belastingparadijzen nu al aangepast. Acht landen hebben alsnog toegezegd om hun belastingsysteem op korte termijn aan te passen. Daardoor staan er nu nog negen landen op de lijst.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Er is door de EC vastgesteld waaraan de belastingwetgeving van een land moet voldoen.

Landen die niet aan de eisen voldeden, kregen in oktober 2017 een deadline voor het treffen of voorbereiden van aanpassingen.

De landen die niet tijdig stappen ondernamen, zouden worden aangemerkt als een belastingparadijs. Tegen deze landen worden in EU-verband, en mogelijk op nationaal niveau, maatregelen genomen.

Nu nog maar acht belastingparadijzen

Op 5 december 2017 werden er uiteindelijk 17 landen op een ‘zwarte lijst’ gezet, omdat zij niet wilden meewerken aan de benodigde aanpassingen. In totaal 48 landen beloofden zich te gaan conformeren aan de EU-eisen, en werden daarom op de ‘grijze lijst’ gezet.

De toetsing van de belastingwetten werd opgeschort voor elf Caribische landen die in 2017 zijn getroffen door natuurrampen. In februari worden deze landen benaderd over de te nemen stappen.

Sinds 5 december hebben acht van de 17 landen toegezegd alsnog hun belastingsysteem te gaan aanpassen aan de eisen van de Europese Commissie. Het gaat om Barbados, Grenada, Zuid-Korea, Macau, Mongolië, Panama, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze landen zijn nu door de EC op de grijze lijst gezet.

Controle van ‘grijze lijst-landen’

De EC gaat de landen op de grijze lijst volgen en controleren, om te zien of de beloofde aanpassingen daadwerkelijk worden doorgevoerd, en op welke termijn. Hierbij wordt ook rekening gehouden met eventuele nieuwe aanscherpingen van de regels ter voorkoming van belastingontduiking en -ontwijking, zoals de zogenoemde BEPS-regels.

Als de landen hun toezeggingen niet nakomen, kunnen zij alsnog of weer op de zwarte lijst terechtkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.