Bezwaarschrift

Fiscus wil een makkelijkere bezwaarprocedure

05 december 2017Leestijd: 2 minuten

De Belastingdienst legt tegenwoordig in veel gevallen meteen een definitieve aanslag op voor de inkomstenbelasting. Dit breekt de fiscus nu een beetje op, omdat het aantal bezwaarschriften hierdoor flink is toegenomen.

Door het ‘overslaan’ van de voorlopige aanslag blijft er voor belastingplichtigen weinig tijd over om hun aangifte nog aan te passen of aan te vullen. Het aantekenen van bezwaar tegen de eigen aangifte is nu de enige optie.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Volgens de recente halfjaarsrapportage van de Belastingdienst worden door de nieuwe handelswijze steeds meer bezwaarschriften niet op tijd afgehandeld.

De fiscus wil niet afstappen van het sneller opleggen van een definitieve aanslag, en gaat daarom het bezwaarproces voor de inkomstenbelasting (IB) moderniseren.

Aanpassingen

Een herziening van de bezwaarprocedure voor de IB stond al enige tijd op het lijstje van de Belastingdienst. Het gaat er nu dan eindelijk van komen.

Voor het niet meer kunnen aanpassen of aanvullen van de IB-aangifte is een speciale oplossing nodig. Er wordt gedacht aan een aanpassingsmogelijkheid waarvoor geen bezwaarschrift nodig is. Voorwaarde is wel dat deze mogelijkheid voldoende rechtsbescherming biedt aan een belastingplichtige in verhouding met het aantekenen van bezwaar.

Het moet makkelijker worden om bezwaar te maken tegen de aanslag inkomstenbelasting. De Belastingdienst gaat een digitale bezwaarmogelijkheid aanbieden, en medewerkers van de Belastingdienst krijgen (betere) ondersteuning bij het digitaal afhandelen van bezwaarschriften.

Verbetering?

Belastingplichtigen zullen veel profijt hebben van een mogelijkheid om de aangifte alsnog aan te passen zonder het moeten starten van een bezwaarprocedure.

Of een digitale bezwaarfaciliteit ook een enorm verschil gaat maken, is echter de vraag. Er zijn nu namelijk al niet zo veel eisen aan een bezwaarschrift. Ook is het al mogelijk om een zeer summier bezwaar (het zogenoemde pro forma bezwaarschrift) in te dienen, dat later wordt aangevuld.

Hoe de digitale faciliteit er uit gaat zien, en dan vooral de invulmogelijkheden, is ook van belang. Een digitaal formulier met een beperkt aantal ‘bezwaargronden’ voegt bijvoorbeeld niet veel toe. Een uitgebreid formulier kan echter weer verwarrend zijn. Er zijn online veel extra mogelijkheden, zoals uitgebreide toelichtingen. Hopelijk wordt hier goed gebruik van gemaakt.

We zullen het zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.