Belastingontwijking

EU begint met de aanpak van belastingparadijzen

06 december 2017Leestijd: 3 minuten

De Europese Commissie (EC) heeft dinsdag een eerste lijst met 17 belastingparadijzen gepubliceerd. Een aantal landen heeft meer tijd gekregen om hun belastingen op orde te krijgen. De EU-lidstaten gaan nu beslissen welke maatregelen worden genomen.

In november 2016 heeft de EC al vastgesteld waaraan de belastingwetgeving van een land moest voldoen. Landen die niet aan de eisen voldeden, hebben in oktober 2017 een deadline gekregen voor het treffen of voorbereiden van maatregelen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Voor Caribische landen die in 2017 zijn getroffen door natuurrampen, zoals de orkaan van september 2017, is de toetsing van hun belastingwetten opgeschort. In februari 2018 worden deze landen benaderd over de te nemen stappen.

Zeventien belastingparadijzen

Veel landen hebben actie ondernomen om te gaan voldoen aan de eisen van de Europese Unie (EU), maar 17 landen wilden niet meewerken, of niet met de EU in overleg treden. Dit zijn bijvoorbeeld Panama, Barbados en Golfstaten zoals Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Tegen deze ‘niet-coöperatieve jurisdicties’ zullen maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de EU-lidstaten mogelijk belastingopbrengsten verliezen. Dit kunnen ook maatregelen zijn die niets met belastingheffing hebben te maken, zoals handelsbeperkingen.

Er komen in elk geval maatregelen van de EU-lidstaten gezamenlijk, en eventueel maatregelen op nationaal niveau. De EC heeft al een lijst van mogelijke belastingmaatregelen opgesteld die de lidstaten kunnen doorvoeren.

Controle op voortgang

Het is niet zo dat alle landen die niet op de lijst staan, nu al volledig voldoen aan de eisen van de EU. Een land komt namelijk ook niet op de lijst als zij heeft toegezegd haar belastingwetgeving te gaan aanpassen. De EC gaat dergelijke landen volgen en controleren, om te zien of de beloofde aanpassingen daadwerkelijk worden doorgevoerd, en op welke termijn.

Er wordt ook rekening gehouden met eventuele nieuwe aanscherpingen van de regels ter voorkoming van belastingontduiking en -ontwijking. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft bijvoorbeeld verschillende adviezen opgesteld waaraan landen zich moeten conformeren, de zogenoemde BEPS-regels.

De lijst met niet-coöperatieve jurisdicties wordt elk jaar bijgewerkt. Financiële adviseurs en hun klanten moeten de lijst ook raadplegen voor de vanaf 2019 geldende meldingsplicht voor grensoverschrijdende belastingconstructies.

Landen met uitstel

Het belastingsysteem van elf Caribische eilanden wordt voorlopig niet beoordeeld, waaronder dat van bekende belastingparadijzen zoals de Bahama’s en de Maagdeneilanden. Deze landen worden in februari 2018 benaderd met als insteek om de benodigde aanpassingen voor eind 2018 te laten doorvoeren. Sint-Maarten wordt, anders dan sommige media berichten, niet genoemd, en komt zelfs helemaal niet voor in het EC-document.

In totaal 48 landen hebben toegezegd zich te gaan conformeren aan de EU-eisen, en staan daarom niet op de lijst. Het betreft onder meer Aruba, Curaçao, de Kaaiman-eilanden, de Kanaaleilanden en Liechtenstein. De meeste van deze landen zullen naar verwachting eind 2018 aan hun verplichtingen voldoen. Maar ontwikkelingslanden – dit is ongeveer de helft – hoeven officieel pas eind 2019 aan bepaalde eisen te voldoen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.