Inkeerregeling

De tijd dringt voor zwartspaarders

28 december 2017Leestijd: 2 minuten

Mensen met zwart vermogen in het buitenland hebben nog maar een paar dagen om tot ‘inkeer’ te komen. Vanaf 2018 krijgen zij altijd een boete bij het alsnog opgeven van verzwegen vermogen, en strafvervolging behoort dan eveneens tot de mogelijkheden.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Belastingdienst heeft jarenlang veel profijt gehad van de ‘inkeerregeling’. Vooral zwartspaarders maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om te ontkomen aan een boete, door hun vermogen binnen twee jaar op te geven. Het afzien van een boete leverde de fiscus miljarden op.

Inkeerregeling wordt beperkt

Tegenwoordig kan de fiscus veel makkelijker zwart vermogen opsporen, en levert de inkeerregeling te weinig op. Eerst zou de regeling voor iedereen verdwijnen, dus ook voor de goedwillende belastingplichtige die een foutje maakt.

De Tweede Kamer heeft er echter voor gezorgd dat de inkeerregeling alleen verdwijnt voor mensen die hun vermogen in het buitenland verstoppen.

Niet op de bank blijven zitten

Een zwartspaarder moet de laatste dagen van 2017 goed gebruiken. Hij kan niet rustig op de bank blijven zitten in afwachting van het nieuwe jaar. Bovendien moet hij goed beseffen dat een beroep op de inkeerregeling uitgesloten is als de fiscus hem al op het spoor is. Ook als hij wist of kon weten dat de fiscus een onderzoek is begonnen, is hij al te laat.

De regeling voor niet-zwartspaarders

De meeste mensen verstoppen geen enorm buitenlands vermogen voor de fiscus, en kunnen dus van de inkeerregeling gebruik blijven maken. Maar hoe wordt die termijn van twee jaar nu uitgelegd, wanneer begint die twee jaar af te tellen?

Volgens de wet wordt aangesloten bij het moment dat aangifte wordt gedaan dan wel moest zijn gedaan. Het einde van het belastingjaar is dus niet per definitie beslissend.

Dus als je uitstel aanvraagt en pas op 1 juli 2017 aangifte doet over 2016, ontkom je nog aan een boete als je op 30 juni 2019 de aangifte corrigeert. Ook hier geldt dat de inkeerregeling niet van toepassing is als:

  • De fout eerder bekend is bij de fiscus.
  • Je vóór die datum’ wist of kon weten dat de fiscus je op het spoor was.