Belastingontwijking

Snel vindt sluiten belastingdeals geen probleem

27 november 2017Leestijd: 3 minuten

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën wil dat grote bedrijven nog steeds belastingdeals kunnen sluiten met de fiscus. Hij is dan ook niet bereid om de zogenoemde rulingpraktijk grondig te herzien.

Er wordt steeds meer bekend over de belastingdeals, en de zeer lage belasting die grote bedrijven betalen. Afgelopen vrijdag moest Snel vragen beantwoorden over de rulings voor Specsavers en Hans Anders.

Nieuw!
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de gratis wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw digitale brievenbus.

Deze brillenketens betalen in feite rond één procent winstbelasting over hun omzet. De staatssecretaris verschuilt zich, net als zijn voorgangers, achter de geheimhoudingsplicht. Hij wil niet toelichten welke afspraken zijn gemaakt.

Belastingontwijking

Zowel Specsavers als Hans Anders maken gebruik van buitenlandse vennootschappen om de te betalen belasting te minimaliseren. Aan deze BV’s en NV’s moeten hoge kosten worden betaald, waardoor de Nederlandse winst wordt gedrukt. De buitenlandse vennootschappen zijn per definitie gevestigd in landen waar zij geen of zeer weinig belasting betalen.

Specsavers betaalt slechts 0,8 procent winstbelasting door een hoofdkantoor op het Kanaaleiland Guernsey. Hans Anders draagt over de omzet, nadat de fiscus actie ondernam, nu ongeveer 1,2 procent winstbelasting af.

Concrete maatregelen blijven uit

De Kamer vraagt Snel tevergeefs om een standpunt in te nemen over de agresssieve belastingplanning van de grote brillenketens. De staatssecretaris wil ook niet ingaan op de ‘goede en open werkrelatie’ die Specsavers beweert te hebben met de Belastingdienst. Hij merkt alleen op dat er aan de verhouding tussen de betaalde winstbelasting en de omzet geen enkele conclusie kan worden verbonden.

Het kabinet zou volgens het regeerakkoord belastingontwijking actief gaan bestrijden. Toch wil Snel niet toezeggen dat de ‘Guernsey-route’ binnenkort wordt geblokkeerd door te gaan heffen op rente- en royaltybetalingen aan daar gevestigde vennootschappen.

De staatssecretaris legt de bal, waarschijnlijk uit angst om het concurrentievoordeel van Nederland te verliezen, bij de Europese Unie (EU).

De EU stelt voor de meldingsplicht bij grensoverschrijdende constructies een lijst op van zogenoemde niet-coöperatieve jurisdicties, lees belastingparadijzen. Deze lijst zou op 5 december klaar moeten zijn. De EU-lidstaten moeten het daarna nog eens worden over de lijst én de maatregelen tegen de landen op deze zwarte lijst. Het kan dus wel even duren voordat de Guernsey-route wordt aangepakt.

Geen ander beleid

Snel ziet ook na de Paradise Papers geen enkele reden om de rulingpraktijk eens goed te heroverwegen. Volgens hem is er niets bijzonders aan de hand. Elke belastingplichtige kan om een standpunt van de Belastingdienst vragen, een ruling is gewoon een standpunt over de belastingplicht van grote bedrijven. Volgens de staatssecretaris worden bedrijven met een ruling niet anders behandeld dan bedrijven zonder een ruling.

Hij benadrukt dat het kabinet wél concurrentievervalsing door internationale bedrijven wil voorkomen. Snel vindt het actief aanpakken van belastingontwijking niet in tegenspraak met de mogelijkheid om een belastingdeal af te spreken met de Belastingdienst. De rulingpraktijk past in het streven naar een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven met reële activiteiten in Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.