Geen uitstel van betaling bij fictieve schenking

09 november 2017Leestijd: 2 minuten

Vanaf 2018 kan een vermogensoverdracht tussen gehuwden en geregistreerde partners als een fictieve schenking worden aangemerkt. De schenkbelasting is ook verschuldigd als er nog niets is verkregen, maar een uitstel van betaling wordt niet gegeven.

De fictieve schenking wordt al belast bij het wijzigen van de vermogensverdeling. Er wordt gerekend met de maximaal afgesproken herverdeling, ook als die nog jaren op zich laat wachten.

De Kamer vroeg staatssecretaris Menno Snel van Financiën of er voor de fictieve schenking om een uitstel van betaling kan worden gevraagd, maar hij wil hier blijkbaar niet aan. Snel gaat er vanuit dat partners voldoende op de hoogte zijn van de gevolgen van de fictieve schenking.

Variabele vermogensverdeling

Nieuw!
Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de gratis wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw digitale brievenbus.

Er kunnen betalingsproblemen ontstaan bij de ‘normale’ fictieve schenking, omdat er immers al moet worden afgerekend bij de wijziging van de vermogensverdeling.

De betalingsproblemen worden groter bij het opnemen van een variabele vermogensverdeling. Hierbij neemt de gerechtigheid van de partner toe gedurende het huwelijk of partnerschap. Voor de te betalen schenkbelasting wordt gekeken naar de maximale gerechtigdheid die de partner kan verkrijgen.

Het is niet uitgesloten dat die maximale gerechtigdheid niet wordt bereikt, omdat het huwelijk eerder strandt. Er kan om een belastingteruggaaf worden gevraagd, maar deze regeling is niet direct van toepassing op de fictieve schenking. De staatssecretaris wil dat er ook bij de fictieve schenking kan worden verzocht om een teruggaaf van schenkbelasting. Hij gaat hiervoor beleid vaststellen, maar de fiscus zal geen rentevergoeding betalen over de ten onrechte betaalde belasting.

Vreemde situatie

Het is binnen de belastingen niet uitzonderlijk dat er iemand wordt belast voor een fictief voordeel. Maar de fictieve schenking bij het overeenkomen van een variabele herverdeling werkt nu wel heel raar uit.

Er moet alvast schenkbelasting worden betaald over een voordeel dat misschien nooit gerealiseerd zal worden, of jaren later veel kleiner kan blijken te zijn.

Uitstel van betaling is blijkbaar niet mogelijk, en als er te veel schenkbelasting is betaald, krijgt de belastingplichtige nog niet eens een rentevergoeding.

De Kamer zal ongetwijfeld bij Financiën aandringen op een tegemoetkoming voor deze gevallen. Het aantal gevallen zal, zoals de staatssecretaris opmerkt, beperkt zijn, maar hij heeft in dezelfde Kamerbrief aangegeven dat “de belangen in individuele gevallen …. kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro’s.”.